Ne podnosite promjenu temperature, ni ne pomišljate na izlazak uz čašu vina ili začinjenu hranu, jer je uvijek rezultat isti – crveni ste i kapilare oko nosa i na licu vam uopće ne pristaju. Što učiniti?

Iako je kamuflaža najlakši način, a i relativno uspješna barem u prvoj fazi bolesti, kada primijetite prve simptome, savjetujem brzu konzultaciju s dermatologom, jer u svim kasnijim fazama bolesti liječenje će biti znatno duže, a i uspjeh liječenja je ponekad upitan.

Postoje brojna imena za ovo stanje kože, a zapravo se radi o rosacei, kroničnoj, relativno sporo progredirajućoj bolesti koja prolazi kroz nekoliko faza razvoja.

kPrvu fazu karakterizira crvenilo lica – povremeno, nakon izlaganja toplini ili konzumiranjem vrućih ili alkoholnih pića te začinjene hrane, ili trajno neovisno o vanjskim čimbenicima. U ovoj fazi su vidljive i teleangiektazije (proširene kapilare) koje prvo nastaju na dorzumu i krilima nosa, a potom se šire i na druge dijelove lica. U ovoj fazi bolesti liječenje je najučinkovitije te prve znakove treba prepoznati na vrijeme i započeti neki od sljedećih postupaka.

Ovakvi pacijenti uglavnom imaju jako osjetljivu kožu, a aplikacija bilo kojeg lokalnog preparata može izazvati osjećaj pečenja ili zatezanja. Tada je važno započeti njegu kože neutralnim preparatima za obnavljanje oštećene kože. Uz obaveznu upotrebu zaštite od sunca SPF 50+ obnavljanje zaštitne barijere će pospješiti emolijentna sredstva, a do potpunog smirivanja preporučljiva je peroralna antiobiotska terapija kroz mjesec dana. Nakon toga može se započeti lokalna terapija preparatima koji smanjuju upalu kao što su azelaična kiselina, metronidazol, retinoidi. Svakako će biti potrebno nekoliko mjeseci da bismo dobili rezultate liječenja.

Elektrokoagulacijom i radiovalnom koagulacijom se mogu ukloniti vidljive krvne žile. Uglavnom je potrebno provesti nekoliko postupaka. Nakon toga, kroz nekoliko dana koža je crvena, edematozna i na mjestima tretiranja nastaju kruste koje kroz nekoliko dana same otpadnu bez ožiljka. Posebno je važno kožu zaštiti od sunca kroz cijelo vrijeme terapije i oporavka.

Crvenilo i vidljive krve žile se vrlo efikasno tretiraju i laserima. Neablativnim laserskim postupkom djelujemo na vaskularne strukture u papilarnom dermisu i nježno, bez oštećivanja epidermisa utječemo na koagulaciju krvnih žila te na taj način smanjujemo utjecaj vanjskih faktora na njihovu fragilnost i daljnju progresiju bolesti. Istovremeno s neablativnim laserom kojim djelujemo na difuzno crvenilo, možemo tretirati i pojedinačne kapilare. Za potpuni rezultat potrebno je učiniti najmanje 6-8 laserskih tretmana kroz godinu dana, tijekom nekoliko godina. Jednom kada se postignu rezultati, potrebno je povremeno ponoviti postupak, radi dugotrajnijeg učinka. Svakako je dobro započeti terapiju u hladnijim mjesecima, ali neablativni laserski postupci se mogu raditi tijekom cijele godine, ali nikada ne zaboravite SPF 50+.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo