Praznička atmosfera polako se topi kao snježni nanos pod zrakama siječanjskog sunca . Neki su uživali u prazničkom raspoloženju, neki su imali velika očekivanja koja nisu realizirali, a neki naprosto nisu nit osjetili dašak veselja tijekom blagdana.

Zašto je tome tako, zašto smo izgubili radost življenja? Ponekad mi se čini da postajemo gomila nezadovoljnih i zabrinutih pojedinaca. Neki sa razlogom a poneki bez pravog razloga. Možemo li izaći iz začaranog kruga nezadovoljstva i sivilo svakodnevnice sagledati na drugi način?

Nudimo vam neke od najčešćih razloga nezadovoljstva i mogućnosti kako da prevladate osobne krize od kojih su danas malobrojni pošteđeni.

1. STRAH OD SUTRAŠNJICE

Vrijeme u kojem živimo puno je neizvjesnosti, ne znamo što nam donosi sutrašnji dan i zbog straha od sutrašnjice izgubili smo pojam o sadašnjosti. Briga o svakodnevnici je priroda i poželjna ali u okvirima koji ne narušavaju svakodnevno funkcioniranje. Brinuti se o djeci, brinuti da izvršimo povjerene obaveze prirodno je i rekli bi normalno, ali brini se o budućim obavezama i sagledavati ih u negativnom kontekstu izvor su stresa i straha. Stoga, pobrinite se za trenutak u kojem ste sada, promišljajte o onome što će doći ali „ne razbijate glavu, stvarajući najgore moguće scenarije onoga što će biti“ jednom prilikom. Twain je izjavio “Sada kao stari čovjek mogu priznati da sam često razmišljao o problemima, koji se nikad nikada nisu ostvarili” Ako ne vidite izlaz iz problema, budite sigurni da svojim nezadovoljstvom i nervozom neće ništa riješiti. Čuvajte energiju na pronalaženje izlazila iz bezizlaznih situacija.

2. DRAMA KRALJICE

Koliko je nas, koje volimo svoju životnu ulogu „žrtve“. Brojne su osobe kojima su svi krivi za sve.  Ako kasni plaća kriv je poslodavac, država koja ne funkcionira. Nagomilani poslovi u kući i teret kojeg nosimo, nije samo odgovornost jedne osobe, odgovornost počiva na članovima obitelji koji u većini slučajeva ne pokazuju potrebu za sudjelovanjem. Zapitajte se nije li došao trenutak da palicu žrtve predate nekome drugom. Nemojte zaboraviti uvijek postoji izbor na Vama je da uvedete promijene. Ako ne dobivam plaću za posao kojeg radim potražit ću novo uposlenje. Neki će reći, kako naći posao kada na stotine nezadovoljnih, frustriranih i očajnih pojedinaca čeka na burzi. To je činjenica ali isto tako je činjenica da će većina biti bez posla nego prihvatiti bilo koji posao. U kući ako je odgovornost samo na Vama, održavanje lažnog mira i harmonije dugoročno ne vodi do rezultata. Ishod je samo jedan NEZADOVOLJSTVO I POTISNUTA AGRESIJA. Rješenje je jednostavno, budite dovoljno hrabri da podvučete crtu i podijelite obaveze. Suđe koje nije oprano a čekalo je na Vas, neka i dalje stoji neoprano. Važno je donijeti odluku iz koje proizlazi da ne želite biti žrtva i tu odluku dosljedno živjeti, svjesni svih mogućih posljedica.

3. NEMOJTE SE USPOREĐIVATI SA DRUGIMA

Koliko puta smo se uspoređivali sa drugima. To su obrasci koje smo dobili u inventar kao djeca, naše prijateljice su bile bolje u školi, poslije su bile ljepše a u konačnici uspješnije u privatnom i poslovnom životu. Uvijek se uspoređujemo sa drugima samo u jednoj od životnih sfera što nam stvara osjećaj inferiornosti. Od danas se započnite uspoređivati sami sa sobom. U čemu ste bolji od jučerašnjeg dana, zadovoljstvo će prevladati nezadovoljstvo.

4. SLIJEDITE SVOJ SAN

Koliko je osoba u našoj sredini koji poput mračnjaka hodaju iz dana u dan omotani ogromnom količinom nezadovoljstva. To su oni pojedinci koji su sami sebi postavili ogromne i nesavladive ciljeve. Oni. moraju prekovremeno raditi jer im je cilj urediti gornji kat kuće ili oni koji moraju za blagdane pripremiti obilnu trpezu koja će ostati gotovo netaknuta….

Niz je primjera u kojima ne slijedimo svoj san, slijedimo zadane ciljeve i očekivanja najbližih. Nije li vrijeme da ciljeve zamijenite svojim snovima.

5. PESIMIZAM ZAMIJENITE OPTIMIZMOM

Teško je biti optimističan kada se događaji urote protiv nas samih. Zasigurno, ponukani lošim iskustvom na svakodnevnicu gledamo sa one tamne mračne strane. Iz dana u dan. uvlačimo se sve dublje u vrtlog straha, ogorčenosti i pesimizma. Dobro je tražiti u lošim situacijama tračak nade i dobroga. Radite na razvoju osobne duhovnosti, istraživanja su pokazala da duhovne osobe nisu sklone nezadovoljstvu. Oni, na svijet i život gledaju na sasvim drugačiji način.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo