Dijagnoza: Hashimoto tireoiditis - Ordinacija.hr

Pitanje čitateljice:

Od nedavno mi je dijagnosticiran Hashimoto tireoiditis. Uz to su mi se javile mnoge promjene i ne znam koliko su u vezi s tom bolešću, a koliko je to psiha. Od dana pretraga u bolnici sam doživjela veliki strah, i iako su pretrage bile sve uredne od onda više nisam ista osoba, nemam veselja i izbjegavam društvo ali ne mogu biti sama. U početku sam stalno tražila od dečka da bude uz mene. Sad mi je nešto lakše, doktorica mi je propisala Normabel ali i dalje ujutro bezvoljna. Kod obavljanja bilo kakvih poslova, u meni se pojavljuju negativne misli i neugodni osjećaji u tijelu. I dalje me smeta društvo. Inače, imala sam problematično djetinjstvo, roditelji su se često svađali, što je znalo završiti i tučnjavom pa sam se rano odselila od kuće. Od 18. Godine živim u stanu s dečkom. Od onda su se odnosi među roditeljima popravili, ali su se pojavile svađe s dečkom i financijski problemi … i tako mi se dogodio problem sa štitnjačom. Sad ne uzimam više tablete za smirenje jer bi ih trebala uzimati svakodnevno, jer mi je svaki dan isti, kao da moj život više nema smisla. Obraćam vam se s molbom za savjet ili rješenje, što da učinim? Unaprijed zahvaljujem.

Ogovor psihijatra Igora Girotta:

Što je to upala štitnjače (Hashimoto)?

Hashimotov tireoiditis je bolest štitnjače koja je najčešći uzrok oštećenja te žlijezde i posljedične hipotireoze. Spada u autoimune bolesti, a to znači da tijelo iz nepoznatog razloga prepoznaje štitnjaču „strancem“ i napada ju protutijelima i upalnim stanicama. Posljedica toga je smanjena ili povećana hormonalna aktivnost štitnjače. Kako ta žlijezda određuje ritam metabolizma u tijelu, tako njen poremećaj znači ubrzanje ili usporenje metabolizma s obzirom na povećanje ili smanjenje hormona. Osim ubrzanja pulsa, probave i pojačane napetosti u organizmu, hipertireoza (povećanje hormona) može dovesti do pojačanog i nesvrsishodnog strahovanja, pa i do osjećaja panike. Obrnuto, hipotireoza (smanjenje hormona) dovodi do usporenja rada tijela i psihe, pa stvara bezvolju, depresiju, zaboravljivost i otežanu koncentraciju. O autoimunom tireoiditisu možemo razmišljati kao o psihosomatskoj bolesti jer uključuje imunološki aparat i dokazano je čest otponac bolesti – stres. To je i somatopsihičko stanje jer tjelesna promjena bitno utječe na psihu.

Hashimoto, tjeskoba, depresija i trauma…

Kod mlade žene koja se javlja se očito dešava više stvari. Hashimoto, panični poremećaj i depresija su poremećaji koji pogađaju češće žene. Također se sve navedeno javlja češće kod osoba koje su traumatizirane, a i tu se spominju svađe i tuče koje po definiciji za djecu imaju traumatski karakter. Tako možemo povezati da je rizik od nekog psihosomatskog stanja (upala štitnjače) bio izrazito visok, a i psihičke smetnje koje su počele s početkom bolesti štitnjače: u početku je dominirala panika (prolazna hipertireoza), a kasnije se život mijenja i postaje nalik depresiji (hipotireoza). Mogli bi raspravljati o tome je li to “prava” depresija kad je uzrok u razini hormona. Svejedno ona stvara značajnu smetnju koja će se vrlo vjerojatno smanjiti s liječenjem bolesti štitnjače.

…i smetnje zbog promjena iz prošlosti

Psihološke momente navedene u pitanju ipak smatram vrlo značajnima. Opisan odlučni odlazak od kuće (kojeg naziva “rani”) uz svu opravdanost i željenost tog odlaska je u stvari izbor napravljen iz nezadovoljstva. Koliko se stignemo opremiti kad od nekud odlazimo radi bijega, u odnosu na ono kad odlazimo jer želimo ići baš tamo gdje idemo? Odrastanje nije nikad lako – to možda najbolje osjećaju adolescenti i mladi odrasli – a kad se mora dovršiti tako, na brzinu, onda nam ostanu kao neki dugovi. Dugovi prema sebi, vlastitim potrebama, prema proradi teških trenutaka iz prošlosti i da slobodno biramo svoju sadašnjost. Ako za to nema vremena, čest slučaj je i nehotično i često upadanje u probleme i ponavljanje obrazaca ponašanja od kojih smo pobjegli (svađe u ovom slučaju).

Što poduzeti?

Zaključujem da je kod naše mlade žene važno i liječiti štitnjaču, i započeti neko liječenje psihičkog stanja (a ne samo s Normabelom) i, naravno, imati na umu da je stanje povezano i s prošlošću tako da u pogodnom trenutku preporučam psihoterapiju.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo