Neki čajni prijatelji koji nisu toliko upućeni u čari ovog toplog napitka će vrlo često zelene čajeve staviti ispred crnih. Što zbog okusa, što zbog veće koncentracije kofeina.

Da, istina je da su zeleni blažeg okusa i ne toliko “jaki” kofeinom, ali ipak crni čajevi prednjače po proizvodnji i potražnji na globalnom nivou.

Crni čaj vrlo je popularan u Aziji, ali i u Europi. Na Otoku su jedan od njih nazvali i English breakfast jer kako nam je poznato Englezi uživaju u čajevima kroz cijeli dan, a ne samo u 17 sati, pa su u svoja jutra uz doručak već uključili tradiciju ispijanja crnog čaja. Početkom 17. st. kada je došao u Englesku, čaj postaje nacionalno piće. Spomenuti status je do tada imalo pivo.

kUz bogatstvo flavonoida i antioksidanta, te kofeina tj. teina koji razbuđuje puno bolje od crne kave, English breakfast je postao jedan od sinonima za crni čaj. Izvrsna mješavina različitih čajeva sa Ceylona, koji kad se namaču do 3 minute u vodi od 100 stupnjeva dobivaju zlatno-žutu boju i aromatičan okus vrhunskog crnog čaja.

Ljekovitost crnih čajeva, pa tako i ovog čaja je prvenstveno u pripomaganju kardiovaskularnom sustavu jer pospješuje njegov rad, širi krvne žile i izmjenu tvari u mozgu. Pošto tein (kofein) iz crnog čaja svoje djelovanje naglašava kroz duži vremenski period od kofeina iz kave, toplo ga preporučamo čajnim prijateljima koji puno rade umno jer njime podižemo mentalnu budnost, ali i tjelesnu. Crni čaj potiče metabolizam, blokira alergenski odgovor, usporava razvoj malignih bolesti, štiti kosti, sprječava loš zadah, poboljšava zdravlje kože, normalizira rad štitnjače, štiti od razvoja Parkinsonove bolesti i čak usporava pojavu dijabetesa.

Osvježite se uz toplu šalicu English breakfast u ranim jutarnjim satima i probajte uvidjeti razliku zašto je ovaj čaj tako posebno dobar.

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo