Genetski test za određivanje rizika gubitka kose - Ordinacija.hr

Danas se kao glavni uzrok muškog tipa ispadanja kose navodi utjecaj muškog spolnog hormona testosterona na korijen dlake gdje se veže.

Njegovim vezanjem na korijen dlaka dolazi do niza degenerativnih promjena korijena dlake pri čemu se smanjuje veličina korijena dlake. Pri tome dlake budu sve slabije i tanje kako se smanjuje korijen dlake, dok se skroz ne smanji kada više ne raste kosa.

Danas se raznim preparatima nastoji blokirati vezanje testosterona na korijen dlake. Takva terapija je jako uspješna, ali samo dok se koristi, te se nakon prekida vraća na početno stanje od prije terapije. Netko je spreman cijeli život koristiti tu terapiju, dok drugi nisu spremni i idu na presađivanje kose, što je jedino trajno rješenje. Kod žena testosteron također potiče ispadanje kose, ali nikad u potpunosti kao kod muškaraca. Smatra se da što se prije počne koristiti terapija, to su rezultati bolji, no nikad nije kasno. Nedavno je u Belgiji učinjen genetski test koji određuje rizik od gubitka kose uslijed utjecaja testosterona. Stoga se savjetuje posebno provođenje ovog testa što ranije kod pojedninaca koji u obitelji imaju članove s gubitkom kose. Testiranje se provodi za oba spola i rezultat testa može predvidjeti rezultat terapije. Vrijednost testa također je i u tome što se kod osoba s velikim rizikom za gubitak kose pravovremeno krene s odgovarajućom terapijom. Pri tome se ne gubi vrijeme sa slabo djelotvornom terapijom, što je nažalost čest slučaj, nego se odmah započne s dovoljno jakom terapijom. Smatram da će ovaj test imati veliku važnost kod osoba s gubitkom kose prvenstveno zbog utjecaja testosterona.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo