Tražeći inspiraciju za novu kolumnu, otišla sam u već sada daleku 2010.godinu kada sam na ovom istom portalu napisala tekst o istinama i zabludama o hijaluronskoj kiselini…

Tada sam napisala sam tekst u kojem sam se osvrnula na neke osnovne smjernice koje zapravo niti nisu imale neke veze sa naslovom o istinama i zabludama o hijaluroskoj kiselini, ali je za to vrijeme bio koristan i poučan.

Danas, nakon 7 godina i preko 5000 aplikacija filera, ovlašteni sam edukator, a taj isti tekst dobiva sasvim novu dimenziju, te ću pokušati objasniti i zašto.

Tijekom internacionalne subspecijalizacije iz anti aging medicine, susret sa nekim novim metodama, koje su samo teoretski i usput bile spominjane za vrijeme specijalizacije iz dermatologije, otvorile su sasvim jedan novi svijet u kojem smo se svi našli s druge strane ogledala. Zahvaljujući brzom razvoju estetske medicine, na tržištu su se nakon trajnih filera pojavili tzv. sigurni fileri, brzorazgrađujuci fileri, fileri bez neželjenih posljedica, itd.

Fileri koji zadovoljavali kriterije sigurnog proizvoda

Osim nekih brandova koji su i danas vodeći i imaju status pionira, teško se bilo snaći u oceanu brandova koji su trajali svega nekoliko godina, a na žalost većine njih je završila neželjenim posljedicama. Najbolji primjer za to je i sam organizator radionica koji je bez straha svaki put izlazio u susret liječnicima i dopuštao prezentaciju na samom sebi te nakon nekoliko godina bio primoran na kirurško uklanjanje tih istih «sigurnih» filera.

Sve gore navedeno je zapravo samo jedan mali dio onoga sto se proteklih desetak godina događalo. Postupno su se izbacivali fileri koji su izazivali neželjene posljedice i opstali su oni koji su uistinu zadovoljavali kriterije sigurnog proizvoda. No da li je to bilo dovoljno da bi sve bilo idealno? Nažalost ne, jer se javila velika sigurnost među stručnim, ali i nestručnim kadrovima, koji bi nakon samo jednog završenog tečaja, a bez prethodnih znanja i u konačnici bez smisla za mjeru i estetiku, odlučili svojim pacijentima i klijentima ponuditi za kraj i još malo filera.

Premda se tekstovi o punjačima mogu naći na brojnim portalima, beauty i ženskim časopisima, ali i stručnoj literaturi, još uvijek vlada veliko neznanje i nije rijetko da mnogi  još uvijek ne znaju razliku između botoxa i filera.

Sve to rezultiralo je lošim estetskim rezultatima, pa se često mogu vidjeti prenapuhani podočnjaci, spojeni sa dorzumom nosa, prenaglašeni obrazi koji su spojeni sa donjom vjeđom, potpuno izravnane nazolabijalne brazde i brojne druge nuspojave. Razlog za to treba tražiti u nekritičnosti i samih aplikatora, ali i nerealnim očekivanjima pacijenata koji imaju pravo na to, ali nema opravdanja za ispunjavanje nerealnih želja i udovoljavanju pod svaku cijenu.

I da ovaj tekst ne bude samo još jedan u nizu u kojima ću vas informirati o tome što je to hijaluronska kiselina i zbog čega je neophodna za lijepu i privlačnu kožu, nakon dugogodišnjeg iskustva ću prenijeti svoje smjernice prvenstveno kao dermatolog, a potom i estetičar. 

Neminovno je da je starenje nezaustavljiv proces koji pogađa cijeli organizam, a pod pretpostavkom da smo zdravi te da nas ništa ne boli, svaki dan se pogledamo u ogledalo i prvo što vidimo je upravo opuštena koža koja pod utjecajem gravitacije i nedostatka elastičnih i potpornih struktura polako pada, stvaraju se bore, smanjuju se usnice, višak kože na kapcima i vratu te na mentolabijalnoj regiji daju tužan izraz licu, a bez onog mladenačkog, putenog sjaja kože obraza.

Hoće li hijaluronski filer moći popraviti sve to i uz samo jednu, dvije ili pet mililitara (ampula)? Odgovor je ne.

Kao dermatolog prvenstveno pokušavam baš uvijek dugim razgovorima i primjerima objasniti svojim pacijentima da princip pomlađivanja nije jednokratan i da ne postoje instant rješenja, a pogotovo ne «prepunjavanjem» nedovoljno njegovane i pripremljene kože. Rezultati će u tom slučaju biti nezadovoljavajući i u konačnici kratkotrajni. Brojnim stimulativnim metodama potrebno je kožu dovesti u optimalnu kondiciju, a potom tek blagim popunjavanjem i dubokom hidratacijom kože tzv. skin boosterima te botoksom učiniti onaj posljednji korak za dobar estetski rezultat. Iako je to puno duži put i puno više rada, rezultat je uvijek prirodan i ne napadan izgled. Umjesto pitanja «Što ste radili?» težimo komplimentima «Baš dobro i svježe izgledate!». Nakon toga održavanjem i touch-up postupcima do tri puta godišnje, koža će uvijek izgledati svježe, mlađe i zdravo. I uz dobru, svakodnevnu kućnu njegu, zahvaljujući eliksirima, serumima i općenito koncentratima visokoaktivnih supstancija koje su inkorporirane u njih, biti će zadovoljeni svi kriteriji ispravno njegovane kože, a zadovoljan pacijent je najveća satisfakcija i vjetar u leđa za novi radni dan u dermatološkoj ordinaciji.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo