Kolumnisti i blogeri: Oči promatrača

Hladno lice Anne Wintour i smiješna frizura Donalda Trumpa

Hladna, daleka, distancirana, žena koja nikog ne voli i koja ne pokazuje emocije… Ona je glava Voguea, dok mu je srce netko drugi… Ili najradikalnije moguće – ako je moda religija, Vogue je Biblija, a ona je Bog!

Sve je to Anna Wintour, sveta vještica svjetske mode – glavna urednica američkog izdanja najmoćnijeg (ne samo modnog) magazina na svijetu. No, ne dajte da vas prevare olakim pojednostavljivanjima, umotanim u glamour i skupe krpice. Stvari, naime, stoje sasvim drugačije.

Gledajući dokumentarac “The September Issue”, sniman za vrijeme rada na rekordnom rujanskom broju iz 2007. godine, koji je imao 840 stranica (od toga 644 oglasne) i težio 2,8 kilograma, ja sam nakon svega što sam do tog trenutka pročitala o Wintour, uključujući i bezobrazni tračeraj zvan “Vrag nosi Pradu”, pred sobom vidjela tek supersposobnu ženu koja suvereno vlada svojim carstvom. OK razumijem frustracije njenih suradnika, jer žena im bez ikakvog objašnjenja u smeće baca sjajno obavljen posao. Još sam više razumjela (i suosjećala) nad njenim očajem kada joj se na stolu nađu potpuno promašene fotografije za naslovnu stranicu baš tog rekordnog broja. A to je stranica koja mora prodati 10 milijuna primjeraka novine, i ona je za to odgovorna. Usput budi rečeno, konačna slika magazina kojeg pusti na kioske dokaz je da baš ona zna što radi, da u svakom trenutku pažljivo važe između mode koja jest bajke i one koja će se nositi i prodavati kako bi mnogima, uključujući i Vogue donijela basnoslovnu dobit. I to je ta priča iza Anne Wintour. Jest vještica, ali je superuspješna vještica koja zarađuje kao nitko u tom poslu (i još na poklon dobije svu silu najbolje i najljepše odjeća na svijetu). To što joj se i obitelj očito podruguje, jer kako sam kaže, njih zabavlja njen posao, očito je priča o tradicionalnom britanskom jalu. Ona je naime, mnogo uspješnija, moćnija i bogatija od brata koji je eto cijenjeni politički novinar u Britaniji, dok se seka igra krpicama.

I zato ja dižem svoj glas za smrtno ozbiljno Annino lice, koje ostaje takvo čak i kad joj se “uvlače” najveći kreatori današnje počevši s Jean-Paul Gaultierom. Zašto bi se Anna Wintour morala smiješiti bilo kome na ovome svijetu? Od nijednog muškarca na takvom položaju ne traži se da bude umiljat, druželjubiv i pun dobrih namjera prema svima koje sretne. Pogledajte samo Donalda Trumpa – ozbiljnosti njegove moći ne može naškoditi čak ni njegova frizura.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo