Možda će vam zvučati malo čudno, ali mi malo koji čaj, kad iskoristimo kao napitak, odmah bacimo. Pogotovo ne zeleni jer on ima dezodorirajuća svojstva, pa tako recimo dasku za rezanje ili lonac protrljamo ocijeđenim vrećicama i tako iz njih uklanjamo neugodne mirise.

Hojichu čaj koristimo i za našu Mašu jer je izvrsna za njegu dječje kože. Naravno, to napravimo možda jednom u dva tjedna i koža joj je čista i meka. U Japanu to rade tradicionalno sa Houijcha čajem.

kHojicha čaj je specifičan japanski čaj, zbog njegovog načina proizvodnje koji je od 1920. godine zadržao proces pečenja na visokoj temperaturi, gdje se zeleni listići pretvaraju u crvenkasto-smeđu boju, te je time dobio blag i slatkast okus. Takvim procesom postignuto je da Hojicha čaj nema u sebi kofeina i katehina, tako da ga mogu konzumirati i djeca i ljudi koji su osjetljivi na kofein.

Zanimljivo je da se Hojicha čaj radi od iste biljke kao Bancha (samo listići) i Kukicha (žilice listića), a možemo i pojednostaviti pa kazati da se ustvari radi o prženoj Banchi. U Japanu se često poslužuje nakon večernjeg obroka jer ne razbuđuje organizam zbog toga što nema kofeina, ali ujedno ubrzava metabolizam i izmjenu tvari u organizmu.

Hojicha čaj u našoj kućici košta 37 kuna za 50 grama i već je dvije godine jedini zeleni čaj koji u sebi nema kofeina, te je tako i dobio isprofilirane čajne prijatelje koji uživaju u njemu.

Priprema Hojiche je malo drugačija zbog toga što voda kojom se prelijevaju listići mora postići temperaturu od 90 stupnjeva, a namakanje traje oko 3 minute.

 

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo