Kolumnisti i blogeri: Kuća zelenog čaja

Irish breakfast – jutarnji čaj za razbuđivanje

Irish breakfast je jedna od poznatijih jutarnjih mješavina čajeva bogatih kofeinom. Sastavljen je od vrhunskih Assam čajeva.

Irish breakfast je vrlo krepak napitak koji nas ujutro može dobro razbuditi i dati nam poticaj da budemo što produktivniji u svom poslu jer je izuzetno jak. Ovaj čaj svojom metodom obrade, koju ćemo vam malo pojasniti, postaje pravi klasik u svim boljim čajnim trgovinama.

Do sada vam još nismo objasnili kao se dobiva crni čaj. Stoga ćemo vam odgovoriti na pitanja: što je fermentacija i zašto je crni čaj jači od zelenog.

jPostupak dobivanja crnog čaj može se podijeliti u nekoliko faza.

Prva faza je venjenje koje počinje čim beračica u svojoj košari donese listiće u tvornicu čaja. U zatamnjenim halama se listići razvuku u slojeve debljine 15-20 cm gdje oni postaju mekši i gube do 40 posto vlage. Venjenje traje oko 24 sata, a postupak se nekad pospješuje upuhivanjem toplog zraka pomoću kontrolirane ventilacije. Boja listića u ovoj fazi postaje bakrena.

Druga faza je valjanje gdje se uvenuli listići u posebnim strojevima oko 30 minuta valjaju pa time dolazi do pucanje lisne opne i curenja staničnih sokova i eteričnih ulja što je vrlo važan proces koji će pospješiti fermentaciju i dati jačinu čaju. Faza valjanja ima tri načina kojima se dolazi do željenog završetka te faze, a to je LTP metoda, CTC ili ortodoksni način.

Treća faza je prosijavanje gdje se listići razdvajaju i razvrstavaju po veličini jer su se tijekom valjanja lomili na manje komadiće.

jČetvrta faza je fermentacija (vrenje) koja se u organskoj kemiji definirana kao transformacija višemolekularnih spojeva, pretežno proteina i ugljikohidrata, djelovanjem mikro-organizma (bakterija i plijesni), u jednostavnije spojeve. Prati je povišena temperatura materijala pri čemu mogu nastati i plinoviti produkti. Proces fermentacije počinje nakon što se listići rastegnu u slojevima debljine 5-7 cm na ravnim pločama od stakla ili cementa, i ako je temperatura kontrolirana cijelo vrijeme i kreće se između 30 i 40 stupnjeva Celzijusa, zrak mora imati 90-96 posto vlage i čistoća prostora mora biti na visokoj razini. Proces traje oko 60 minuta pa do 180 minuta.

Peta faza je sušenje (prženje) gdje listići podliježu strujanju suhog i vrućeg zraka da bi se vlaga u listićima smanjila na minimum. Optimalan stupanj vlažnosti je oko 4 posto u osušenim listićima jer ako je čaj zadržao 12 posto ili više vlage postoji opasnost od pojave plijesni. Sušenjem će se osušiti i stanični sokovi čaja, koje će osloboditi tek faza namakanja čaja u čajniku. Ovom fazom završava ciklus proizvodnje crnog čaja.

Probajte Irish breakfast uz jutarnji doručak koji se može sastojati od integralog dvopeka ili peciva, s malo nemasne šunke i kriškom tvrdog sira. Ispijte ga i krenite u pozitivan radni dan!

 

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo