Irish breakfast je jedna od poznatijih jutarnjih mješavina čajeva bogatih kofeinom. Sastavljen je od vrhunskih Assam čajeva.
Irish breakfast je vrlo krepak napitak koji nas ujutro može dobro razbuditi i dati nam poticaj da budemo što produktivniji u svom poslu jer je izuzetno jak. Ovaj čaj svojom metodom obrade, koju ćemo vam malo pojasniti, postaje pravi klasik u svim boljim čajnim trgovinama.
Do sada vam još nismo objasnili kao se dobiva crni čaj. Stoga ćemo vam odgovoriti na pitanja: što je fermentacija i zašto je crni čaj jači od zelenog.
Postupak dobivanja crnog čaj može se podijeliti u nekoliko faza.
Prva faza je venjenje koje počinje čim beračica u svojoj košari donese listiće u tvornicu čaja. U zatamnjenim halama se listići razvuku u slojeve debljine 15-20 cm gdje oni postaju mekši i gube do 40 posto vlage. Venjenje traje oko 24 sata, a postupak se nekad pospješuje upuhivanjem toplog zraka pomoću kontrolirane ventilacije. Boja listića u ovoj fazi postaje bakrena.
Druga faza je valjanje gdje se uvenuli listići u posebnim strojevima oko 30 minuta valjaju pa time dolazi do pucanje lisne opne i curenja staničnih sokova i eteričnih ulja što je vrlo važan proces koji će pospješiti fermentaciju i dati jačinu čaju. Faza valjanja ima tri načina kojima se dolazi do željenog završetka te faze, a to je LTP metoda, CTC ili ortodoksni način.
Treća faza je prosijavanje gdje se listići razdvajaju i razvrstavaju po veličini jer su se tijekom valjanja lomili na manje komadiće.
Četvrta faza je fermentacija (vrenje) koja se u organskoj kemiji definirana kao transformacija višemolekularnih spojeva, pretežno proteina i ugljikohidrata, djelovanjem mikro-organizma (bakterija i plijesni), u jednostavnije spojeve. Prati je povišena temperatura materijala pri čemu mogu nastati i plinoviti produkti. Proces fermentacije počinje nakon što se listići rastegnu u slojevima debljine 5-7 cm na ravnim pločama od stakla ili cementa, i ako je temperatura kontrolirana cijelo vrijeme i kreće se između 30 i 40 stupnjeva Celzijusa, zrak mora imati 90-96 posto vlage i čistoća prostora mora biti na visokoj razini. Proces traje oko 60 minuta pa do 180 minuta.
Peta faza je sušenje (prženje) gdje listići podliježu strujanju suhog i vrućeg zraka da bi se vlaga u listićima smanjila na minimum. Optimalan stupanj vlažnosti je oko 4 posto u osušenim listićima jer ako je čaj zadržao 12 posto ili više vlage postoji opasnost od pojave plijesni. Sušenjem će se osušiti i stanični sokovi čaja, koje će osloboditi tek faza namakanja čaja u čajniku. Ovom fazom završava ciklus proizvodnje crnog čaja.
Probajte Irish breakfast uz jutarnji doručak koji se može sastojati od integralog dvopeka ili peciva, s malo nemasne šunke i kriškom tvrdog sira. Ispijte ga i krenite u pozitivan radni dan!
Tanja & Goran