Kolumnisti i blogeri: U žrvnju svakodnevice

Izluđuju vas otečene i bolne noge? Vrijeme je da napravite nešto za svoje zdravlje!

Puno ljudi živi sa bolovima u nogama i ne napravi ništa da to promijeni jer pretpostavljaju da su bolovi normalni dio starenja, što nije istina doznali smo u Centru za perifernu rehabilitaciju Zagrebu.

Rano prepoznavanje simptoma je osnovno i mora pojedinca potaknuti na posjet liječnika. To će pomoći kod pravilne kliničke prosudbe i dijagnoze.

KOJA JE VAŠA VRSTA BOLI

  • Polineuropatska bol se kod osoba s dijabetesom pojavljuje simetrično u oba stopala. Spektar neugodnih senzacija, na koje se žale pacijenti, može se svrstati u dvije velike skupine, ovisno o tome radi li se o nadražajnom („pozitivnom“) ili paralitičkom („negativnom“) oštećenju senzitivnih vlakana neurona. Paralitičke promjene senzibiliteta pacijenti opisuju kao: utrnulost, obamrlost i hladnoća u prstima i jastučićima stopala.

Pacijenti sa nadražajnim oblikom neuropatije imaju osjećaj boli, mravinjanja, žarenja, probadanja i/ili sijevajuće boli. Takvi osjeti i bol jači su u mirovanju, dok se prilikom hoda osjeti poboljšavaju. U uznapredovalim stanjima bolesti trnci poslije dužeg hodanja su još izraženiji i mogu smetati bolesnika i u snu.

Naučite se mirno suprotstaviti

  • Intermitentna klaudikacijska bol se javlja u listovima, tijekom hodanja prisiljavajući bolesnika, da se zaustavi. Za tu bol je značajno, da brzo popusti, minuta odmora je dovoljna, da bolesnik mirno nastavi put. Bolan stisak ili grč se najprije javlja kod hoda uzbrdo ili po stepenicama. Razlog bolova je razvoj stenoza/okluzija u području zdjeličnih, natkoljeničnih i/ili potkoljeničnih arterija. Napredovanjem bolesti se smatra stanje kad poteškoće nastaju kod hodanja po ravnom. Kada je ta udaljenost manja od 500m stanje je već ozbiljno.

  • Ishemička bol se najčešće javlja u stanju mirovanja i noću kada su donji ekstremiteti u vodoravnom položaju pa je cirkulacija dodatno usporena. Ti bolesnici već imaju probleme kod spavanja ili odmora, jer tada njihova stopala postanu bolno hladna, ledena što ih probudi i prisiljava da masiraju stopala, ustanu ili prošeću.

ŠTO MOŽETE UČINITI

Ako se svakodnevno suočavate sa bolovima u nogama i stopalu neovisno o kronološkoj dobi vrijeme je da potražite medicinsku pomoć. U Centru za perifernu rehabilitaciju u Zagrebu jedini u Hrvatskoj provode najsuvremenije metode prevencije liječenja i rehabilitacije.  

Izbori pružaju osjećaj slobode, ali i obaveze. Kako prepoznati dobar izbor?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo