Shutterstock

Sve više parova funkcioniraju u bračnoj ili vanbračnoj zajednici kao „cimeri“.

Gdje je nestala ljubav na koju su se svi obavezali. Ponekad se pitam je li zaljubljenost toliko jako pogonsko gorivo koje nam pomuti vid i blokira razum ili naša očekivanja nadmašuju mogućnosti partnera. Bilo kako bilo, ono što je činjenica da veze u kojima nema ljubavi su uistinu preslika pakla o kojemu malo znamo, ali ga često spominjemo.

Borite se s anksioznošću? Vjerovali ili ne, ali pomaganje drugima pomaže i vama

Ljubav traži zajedništvo

Ako je vaša veza konstantno u nekoj vrsti krize nije dovoljno da se jedna strana trudi oko rješavanja problemskih situacija. Nije pošteno očekivati jednostrano preuzimanje odgovornost za svakodnevne probleme, to je u konačnici zajedničko zaduženje.

Često se zaljubljenost poistovjećuje s ljubavlju. Istraživanja pokazuju da zaljubljenost ima vijek trajanja. Naime, intezitet zaljubljenosti s vremenom popušta i ono što nam ostaje je ljubav. Ljubav koja sve razumije, prihvaća i tolerira, ali pod uvjetom da se temelji na sličnim ili gotovo jednakim očekivanjima i vrijednostima u protivnom dugoročno je osuđena na propast.

Izgubili ste važne saveznike – prostor i vrijeme

Veliki broj parova nakon „medednog mjeseca“ kojeg zamijene dani okusa pelina u naletima srdžbe i životnih problema, pokušavaju naći smirenje u izolaciji. Zajednička postelja postaje mjesto sukoba i obostrane netrpeljivosti koju iza zatvorenih vrata rijetki mogu dešifrirati. Vrijeme za zajedničko druženje, dijeljenje obaveza u kući iz dana u dan zbog novih obaveza postaje skloniše u kojem se traži predah za neke nove životne utakmice .

Bliski prijatelji naslućuju, ali šute

Naša obitelj i bliski prijatelji poput promatrača vide da ljubavna predstava nema kvalitetu, niti sadržaj o kojem ste pričali. Uloge su se pobrkale, ne zna što tko radi i kakav je mogući zaplet. Svi naziru kraj koji je pun napetosti i loše vibracije.

Da stvar bude gora, isti scenarij svakodnevno gledaju vaša djeca kojima pokušavate sakriti scenarije ne sluteći da ste i njih već davno prije uvukli u cijelu tragediju zajedničkog pakla. I onda se pokušavate opravdati mišlju da sve to radite kako bi sačuvali makar prividnu istituciju braka u kojoj se naziru tragovi onog što zovete vezom.

Na žalost to su čiste floskule iza kojih se krije strah od gubitka materijalnih ili neki drugih pogodnosti. Pokušavate dobiti na vremenu koje je već davno prošlo i otišlo kao takvo u nepovrat.

Dojučerašnje vrijednosti postale su bezvrijedne

Sve što vam je donedavno imalo značenje i predstavljalo vrijednost u jednom trenutku je postalo teret. Zajednički odlasci u šetnju, druženje s prijateljima, priprema objeda i niz drugih sitnica bez kojih niste mogli zamisliti svakodnevni život postali su bezvrijedni.

U zajednički život treba ulagati vrijeme i emocije. Ništa u životu što vrijedi ne može se postići bez žrtve i odricanja. Ako imate jednog partnera koji se konstantno odriče iz ljubavi za onog drugog sa vremenom će istrošiti sve snage i pokleknuti pod nedaćama svakodnevnog života. I što onda ostaje osim praznine.

Nakon bezbrojnih pokušaja koji nisu urodili rezultatima, iz ljubavi prema sebi i drugima izađite iz pakla i dopustite sebi i drugima sreću.

Anksioznost u vezi – što kada se oba partnera bore s ovim poremećajem?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo