Kako napraviti sredstvo za zaštitu od komaraca i krpelja? - Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Vrijeme provedeno u prirodi je dragocjeno, no ono može imati i neželjene posljedice. Iako je tek počelo proljeće, parkovi i šetnice pune su ljudi, ali nažalost i komaraca i krepelja. Nema razloga za brigu – s prirodnim sredstvima možemo zašititi svbe i svoju obitelj.

Dosadni komarci

Komarci su opasne štetočine koje spadaju u porodicu kukaca koji prenose malariju, groznicu i druge bolosti, a ljudima više od svega smetaju jer uzrokuju alergijske reakcije na koži i neprestani svrbež. Komarci se najviše nastanjuju na područja koja obiluju nepresušnim lokvama i močvarama te nas upravo zbog toga najčešće napadaju dok uživamo u ljepotama prirode. Komaraci najčešće napadaju ljude u sumrak ili rano ujutro, odnosno tijekom noći, kada je najizraženija vlažnost zraka i niža temperatura, no od 2004. godine u Hrvatskoj se pojavila vrsta Azijskog tigrastog komarca koji je aktivan cijeli dan i noć i to ne samo ljeti nego i na proljeće.

Podli krpelji

S druge strane, krpelji su puno neupadljiviji i nenametljiviji od komaraca, no oni su nametnici koji prenose veliki broj bolesti ljudima, ali i sisavcima, gmazovima i pticama. Kod ljudi se krpelji najčešće zadržavaju na područjima gdje je koža vlažnija i mekša, kao što je koža trbuha, prepona, pazuha i iza uha, dok ih se kod životinja najčešće može pronaći na prednjem dijelu tijela, poglavito na vratu i glavi.

Iako su nametnici posvuda u prirodi, to nas ne bi trebalo spriječiti da ovo prekrasno sunčano vrijeme neiskoristimo u druženju s obitelji i prijateljima na svježem zraku. Svi odlazimo u prirodu kako bi se malo odmaknuli od svakodnevnog životnog ritma i uživali, a da nam pri tome krpelji i komarci nebi smetali, preporučamo vam da uvijek sa sobom nosite bocu vode, kremu za ruke i sprej protiv krpelja, komaraca i svih ostalih nametnika koje susrećemo u prirodi. Kao što smo već rekli, vrijeme u prirodi zaista je dragocjeno i ne smijemo dopustiti da nas išta odgovori od uživanja u njezinim ljepotama.

Kako se zaštititi od krpelja i komaraca?

Od prirodnih sredstava najčešće posežemo za eteričnim uljima. Vrlo je važno pri tome voditi računa o kvaliteti eteričnih ulja koja koristimo; kao i primjeni istih na djeci.

U zadnje vrijeme jako je poznata aktivna tvar Citriodiol koji se dobiva iz limunskog eukaliptusa i koji posjeduje snažno repelentno djelovanje, te se može primijeniti i na maloj djeci. Na tržištu već postoje takvi gotovi proizvodi, pa ih potražite u ljekarnama.

Ovo su najčešća eterična ulja koja koristimo u zaštiti od kukaca:

1. Ulja bogata aldehidima koja imaju repelentno djelovanje a prepoznajemo ih po snažnom i bockavom mirisu: limunski eukaliptus, citronele, limunska trava

2. Ulja bogata esterima, ugodnog mirisa, mekanog i floralnogpoput lavande

3. Ulja bogata alkoholima u koja spadaju geranij Burbon i pačuli

Dodatno možete zaštititi i svoje kućne ljubimce i to biljnim uljima a najsnažnije repelentno djelovanje ima ulje nima.

Kako se zaštiti od kukaca i nametnika u prirodi

Vrlo jednostavan recept za odrasle koje možete napraviti u kućnoj radinosti:

Sastojci:

  • Eterično ulje limunski eukaliptus 4 ml
  • Eterično ulje citronela cejlonska 4 ml Eterično ulje pačulija 2 ml
  • Macerat nevena u bademovom ulju

Pripravak: Naliti do 100 ml u bočicu

Korištenje: Nanositi nekoliko puta dnevno

S ovim jednostavnim receptom ali i znanjem o ostalim uljima koja imaju repelentno djelovanje, boravak u prirodi biti će bezbrižan i ugodan.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo