Kako preživjeti prvi posjet ginekologu? - Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Prvi posjet liječniku može biti praćen nelagodom jer nepoznatoj osobi trebamo povjeriti informacije o vlastitom tijelu, navikama, ranijim bolestima, a naročito kada je riječ o najintimnijem dijelu – spolnim organima.

Velik broj mladih djevojaka dolazi po savjet u ginekološku ordinaciju i vrlo savjesno brine o svom spolnom zdravlju. Na žalost, postoji mnogo djevojaka koje zbog nedostupnosti korisnih informacija, stida ili nerazumijevanja okoline, ne znaju kako potražiti pomoć.

Strah se javlja kad je nešto novo i nepoznato, zato ću pokušati predočiti što djevojka može očekivati pri prvom posjetu ginekološkoj ordinaciji.

Kako razgovarati s ginekologom?

Posjet započinje razgovorom pri čemu će ginekolog pitati o trenutnim tegobama te dobiti sliku općeg zdravlja djevojke, njenoj uhranjenosti, tjelesnoj aktivnosti, navikama, primjeni lijekova te bolestima u obitelji.

Kada se treba posavjetovati s ginekologom?

Uvriježeno je mišljenje da se ginekologu ide nakon prvog spolnog odnosa, ali ginekološke tegobe se mogu javiti puno prije toga.

Najčešći razlozi prvog posjeta su bolne i obilne menstruacije, neredovite menstruacije te svrbež i pečenje stidnice. Ginekološke smetnje se mogu preklapati sa smetnjama mokrenja i probavnim tegobama.

Zašto je važan datum zadnje menstruacije?

Dok su naše majke bilježile menstruacijski ciklus na papirnate kalendariće, danas postoje popularne aplikacije na mobitelima. Kako god, važno je da se pamti jer je datum zadnje menstruacije nezaobilazno pitanje.

Menstruacijski ciklus započinje prvim danom jedne menstruacije i završava prvim danom sljedeće menstruacije, te najčešće traje 28 – 35 dana.

Prateći dane ciklusa, djevojka može pratiti promjene na vlastitom tijelu te bolje opisati ako se pojave neke tegobe. Ako je riječ o trudnoći, trajanje trudnoće brojimo od datuma zadnje menstruacije.

Kako izgleda pregled kod ginekologa?

Pregled se obavlja na ginekološkom stolu i započinje pregledom anatomije vanjskog spolovila.

Potom se rodnica i vrat maternice prikazuju pomoću valjkastog instrumenta pri čemu se promatra iscjedak u rodnici, izgled rodnice i vrata maternice. Ako je djevojka spolno aktivna više od godinu dana, trebalo bi učiniti i prvi Papa test. To je uzimanje obriska odljuštenih stanica rodnice i vrata maternice koji se razmazuju na stakalce i šalju na analizu da bi se vidjelo postoji li kakva upala ili promjene na stanicama.

Slijedi palpacija veličine, izgleda i osjetljivosti maternice i jajnika.

Svaki ginekološki pregled završava ultrazvučnim pregledom maternice i jajnika. Kod spolno aktivne djevojke, ultrazvučni pregled se radi rodničkim putem i pri tom mokraćni mjehur treba biti ispražnjen (treba se pomokriti neposredno prije pregleda).

Ginekološki pregled djevojčice se radi na krevetu za preglede i uvijek u prisutnosti roditelja.

Ovisno o tegobama, ponekad će biti dovoljan samo ultrazvučni pregled preko trbušne stijenke pri čemu mokraćni mjehur mora biti barem djelomično ispunjen. Više pažnje posveti se postojanju sekundarnih spolnih osobina i anatomiji vanjskog spolovila. Ako je potrebno, palpacija maternice i jajnika se učini kroz završno debelo crijevo. To nije neobično niti bolno, ako se sjetimo da na sličan način majke stavljaju maloj djeci čepiće za snižavanje tjelesne temperature.

Upale spolnih organa

Većina adolescenata je spolno aktivna, a često ne koriste kondom – ne samo kao zaštitu od neželjene trudnoće već i kao zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

Rano započinjanje seksualnog života dok su spolni organi još u razvoju i neotporni na infekcije, veći broj partnera te nekorištenje kondoma, mogu uzrokovati upale koje se najčešće očituju pojačanim iscjetkom iz rodnice neugodnog mirisa i bolovima u donjem dijelu trbuha. Međutim, velik broj upala može proći s blagim simptomima ili posve neopaženo, što dugoročno može oštetiti spolno zdravlje u vidu neplodnosti ili pojave zloćudnih bolesti.

Kontracepcija

Mladi rano stupaju u spolne odnose, ali se nedovoljno štite od neželjene trudnoće misleći da se neće baš njima dogoditi. Kondom bi trebao biti prvi izbor kontracepcije, ali ujedno i zaštita od spolno prenosivih bolesti.

Ako djevojka želi koristiti kontracepcijske pilule, prethodno je potrebno učiniti ginekološki pregled i određene laboratorijske pretrage.

Gdje se naručiti na ginekološki pregled?

Djevojčice starije od 12 godina mogu odabrati svog primarnog ginekologa pri domovima zdravlja ili privatnim ginekološkim ordinacijama. Pedijatar ili obiteljski liječnik može uputiti djevojčicu ili djevojku u ambulantu za dječju i adolescentnu ginekologiju koje postoje pri klinikama.

Sve srednjoškolke i studentice grada Zagreba imaju mogućnost besplatnog savjetovanja, ginekološkog pregleda te cijepljenja protiv HPV-a u Centru za reproduktivno zdravlje pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar”.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo