Kako se riješiti straha od zubara? - Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Rijetki su pojedinci koji mogu bez zadrške reći da se ne boje odlaska zubaru. Pri pomisli da moraju posjetiti zubara osjećaju nelagodu dok većina otvoreno govori kako se boji i pomisli na stomatološku ambulantu.

Biti ću iskrena, i sam pripadam skupini onih koji su u redovima kukavica, slabića ili osoba niske tolerancije na bol. Nebitno, osim što je  jedno sigurno, zubare obilazim u velikom luku i njihovu pomoć tražim samo onda kada nemam drugi izbor.

Od kolijevke pa do groba redovito pohodite stomatologa

Većina osoba tijekom života imala su manji ili veći broj loših iskustava vezano uz posjet stomatologu. Preventivne aktivnosti koje se provode od najranije dobi djeteta mogu umanjiti ili eliminirati razvoj straha od posjete stomatološkoj ambulanti. Preventivne aktivnosti koje se provode na razini lokalne zajednice kako bi upoznali mališane o važnosti održavanja redovite oralne higijene su vrijedne svake pohvale i kao takve treba ih podržavati koliko god je to moguće.

Kako se manifestira strah od zubara

Većina istraživanja upućuje  da traumatsko iskustvo koje je osoba u više navrata doživjela u stomatološkoj ordinaciji zasigurno će doprinijeti razvoju straha od novih posjeta stomatologu. Simptomi straha od odlaska stomatologu međusobno se razlikuju, neki će osjećati laganu anksioznost, drugi će imati izraženi strah, do onih, kod kojih će se razviti fobija koja može ozbiljno narušiti svakodnevno funkcioniranje osobe.

Dentonofobija

Kada bi trebali opisati osobu koja pokazuje simptome dentofobije, onda bi zasigurno rekli da se radi o pojedincu koji grčevito drži naslon stolca, lice mu je blijedo, ima znojne ruke i pogledom odaje izbezumljenu i na smrt preplašenu osobu.

Često se dešava da ti isti pojedinci i na najmanju intervenciju stomatologa reagiraju grčevitim izrazom lica i za njih vrijedi ona narodna izreka: “U strahu su oči velike.“ Prema istraživanjima osobe sa dentofobijom mogu imati različiti spektar simptoma od blažih do vrlo jakih.

Bolno iskustvo – strah od zubara

Kako bi izbjegli strah od zubara predlažemo da pokušate iskoristiti neke od strategija:

  • Redovito odlazite na kontrolne preglede (najmanje dva puta godišnje)
  • Otvoreno razgovarajte sa stomatologom o svom strahu
  • Promjene u dentalnoj medicini unaprijedile su sam proces liječenja stoga postupci liječenja su manje bolni
  • Nemojte se ustručavati zatražiti povratne informacije, vezano uz zahvate i postupke liječenja
  • Planirajte odlazak stomatologu prije svih dnevnih obaveze kako bi reducirali količinu  dnevnog stresa na minimum
  • Koristite neku od tehnika relaksirajućeg disanja kako bi  umanjili osjećaj nelagode i straha
  • Ako niste zadovoljni uslugom stomatologa potražite pomoć drugog

Ne dopustite da loša iskustva gospodare svim budućim susretima sa stomatologom

Loša iskustva koja vučem iz djetinjstva zasigurno su stvorila temelje za dentofobiju. Međutim, zadnja apikotomija sve je demantirala. Moj stomatolog dr. Danijel Galeković poznajući moj „kukavičluk” imao je potrebu vrlo zorno i detaljno pojasniti što mogu očekivati od operativnog zahvata koji je trebao uslijediti. Pojašnjavanje na modelu zuba uz zorni opis zbivanja na korijenu zuba, do simulacije cijelog operativnog postupka, uvelike je umanjio količinu nagomilanog straha. I na kraju kao vrhunska krema na najfinijem kolaču profesor dr. sc. Andrija Bošnjak i njegova sestra Goga, koji su demantirali sve moje duboko usađene strahove. Prof. dr. Bošnjak koji je pažljivo saslušao dosadašnja traumatična iskustva, procijenio razinu straha i moguće ishode vezane uz moju suradljivost ili nesuradljivost.

Pitanja kao što su “jeste li dobro, boli li vas, kako ste…” bila su dovoljni da konačno spoznam da se nalazim u sigurnim rukama  vrhunskog stručnjak, koji nije sam izvrstan profesor na stomatološkom fakultetu, nego više od toga, vrhunski znalac svoje profesije. Ono što je demantiralo moja dosadašnja traumatska iskustva bila je spoznaja da sam zbrinuta od velikog čovjeka, koji razumije velike i male strahove svojih bolesnike ne umanjujući stanje neugode i potencijalnog bola. Bio je to medicinski pristup kojim je prof. dr. Andrija Bošnjak dao priliku da loše iskustvo zamijenim dobrim.

Stoga, svim akterima ove dentofobije hvala na nesebičnoj pomoći i osobnom angažmanu bez njih moj strah od zubara izmakao bi kontroli.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo