Kako se zaštititi od impulzivno agresivnih osoba - Ordinacija.hr

Jedan od svakodnevnih scenarija čine sukobi sa impulzivno agresivnim osobama. Na radnom mjestu,u obiteljskom okružju,na ulici u prometu.

Iz dana u dan broj osoba za koje sa sigurnošću možemo reći da su impulzivno agresivne osobe raste. Ponekad se pitam nije li vrijeme u kojem živimo vrijeme vladavine pojedinaca sa kojima je suživot nepodnošljiv a opet neizbježan. Istraživanja ukazuju da impulzivno agresivni pojedinci u većini slučajeva iza sebe imaju teške emocionalne boli. Impulzivno agresivni pojedinci agresiju svakodnevno usmjeravaju na druge pri tome ponekad ne birajući osobe ni okružje.

Nasljeđe i impulzivna agresija

Kada se raspravlja o ponašanju impulzivno agresivnih pojedinaca većina će reći kako u obitelji slične obrasce imaju i drugi članovi obitelji. Opravdano se pitamo da li je impulzivna agresivnost nasljedna? U jednom od stručnih tekstova dr.sc. Christine Lehmann navodi da impulzivna agresivnost može imati genetsku predispoziciju, za razliku dr.sc. Antonia Novi smatra da je genetska osnova samo jedan mali faktor u kombinaciji sa socio- kulturološkim čimbenicima okoliša.

Metode pomoći

Kako se zaštiti od impulzivno agresivnih osoba, jedno je od pitanja koje se nameće samo po sebi. Važno je znati da impulzivno agresivni pojedinci imaju slabu kontrolu impulsa.

Istraživanja pokazuju ogroman učinak kognitivno bihevioralne terapije. Dobrobiti kognitivno bihevioralne terapije je utoliko veća što pomaže impulzivno agresivnim osobama da pronađu uzroke agresivnog ponašanja, podučavajući osobu kako da kontrolira impulse koji dovode do agresivnog ponašanja. Važno je da osoba prepoznavanja okidača agresije i načine kako da ih izbjegne. Metode samopomoći ponekad su uspješne a u pojedinim situacijama ne daju željene rezultate.

Stoga ako ste svakodnevno izloženi impulzivno agresivnim pojedincima pokušajte sljedeće:

  • Kontrolirane svoje emocije ne dopustite da vas preplavi bijes ili strah, znajte u stanju bijesa ne možete objektivno sagledati situaciju
  • Nastojite u komunikaciji sa impulzivno agresivnim pojedincima biti sabrani i mirni.
  • U trenucima kada impulzivno agresivni pojedinac “ispali municiju bijesa” kontrolirajte svoje reakcije uz pomoć neke od tehnika disanja
  • Udahnite duboko kroz nos tako da osjetite da Vam se odiže trbuh, nakon toga izdahnite zrak do kraja. Navedenu tehniku koristite prema potrebi
  • S vremena na vrijeme upitajte se da li je impulzivno agresivna osoba vrijedna gubitka vašeg psiho-fizičkog zdravlja
  • Budite asertivni, impulzivno agresivne osobe nisu spremne dijeliti svakodnevnicu sa asertivnim pojedincima
  • U pojedini situacijama pomoć stručnjaka je neizbježna ne libite se potražiti pomoć ako uviđate da metode samoobrane ne daju željene rezultate.

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo