Kako vratiti suhoj koži vitalnost i mekoću nakon zime, pitanje je koje se pojavom toplijih dana nakon zime svake godine javlja kod mnogih – mladih i starih.

Nakon sezone niskih temperatura, vjetra, grijanja, suhog zraka u zatvorenim prostorima, tijela prekrivenog brojnim slojevima tople robe ali i zbog teške i masne hrane, koža je ta koja bi kao i vi početkom proljeća željela „prodisati“. Također izloženost kože UV zrakama u planinama tijekom skijanja ili planinarenja jedne su od stvari koje dodatno utječu na kožu.

Suha koža, njeno perutanje, crvenilo, iritacija, zategnutost samo su neki od simptoma sezonskih promjena na koži zvanih i oštećenje hidrolipidnog sloja kože, koji je od velike važnosti. Upravo o tom sloju kože ovisi razina hidratacije u koži, dok o lipidima ovisi da li će ona biti zadržana u koži.

Katogorije prema kojima raspoznajemo stadij suhe kože ključan je radi određivanja prikladne njege za oporavak kože. Tako razlikujemo:

  1. Suhu kožu: početak gubitka vlage – hrapavost i zatezanje
  2. Vrlo suhu kožu: nema njege suhe kože – izraženo zatezanje, ljuskavost, sklona pojavi svrbeža
  3. Hrapava i ispucala koža (ruke, noge, laktovi): izraženo zatezanje, hrapavost, napukline na koži, intenzivni svrbež

Dijelovi tijela koji su najčešće pogođeni suhoćom:

  1. Lice – (obrazi, donja čeljust, oko očiju,usne)
  2. Tijelo – donji i gornji ekstremiteti (bedra, stopala, šake)

Mali praktični svakodnevni savjeti

Vrlo jednostavan savjet koji možete prakticirati svakodnevno u vašoj redovitoj njezi kože su biljna hladno tiještena ulja.

Nakon čišćenja lica ili tuširanja tijela, na još vlažnu kožu nanesite biljno ulje ovisno o vašem tipu kože.

Za suhu kožu lica preporuča se ulje marelice, ulje šljive ili ulje makadamije. Za masnu i mješovitu kožu svakako je ulje lješnjaka, dok ćemo zrelu kožu njegovati s uljem ploda divlje ruže ili uljem maline. Ulja zaista nanosite na vlažnu kožu, pa čak i ako su kapljice vode ostale na njoj. Na koži će se stvoriti tkz. mikroemulzija, te će koža dobiti i hidrataciju i lipide za obnovu hidrolipdnog sloja kože. Samom masažom, potičemo mikrocirkulaciju, te osiguravamo koži opskrbu hranjivih tvari i iznutra. Za njegu kože tijela preporučam ulja koja se brže upijaju: ulje marelice, makadamije, lješnjaka, pamuka i riže.

Maknuti stare stanice pilingom ili?

S odabirom pilinga treba kod suhe kože biti oprezan, jer nekada se zna samo stanje kože dodatno pogoršati. Ukoliko je koža samo površinski suha, napravite lagani i nježni piling. Možete zrnca marelice pomiješati sa gore navedenim biljnim ulja, te prije samog tuširanja, laganim kružnim potezima napraviti piling. Nikako se ne preporuča intenzivno trljanje do pojave jakog crvenila kože.

Kod suhe kože, sklone iritaciji nikako nemojte korisititi pilinge na bazi morkse soli ili šećera.

Ti pilinzi jesu odlični za kožu prije mora, sunčanja, ali u ovom periodu ne. Čak ako i malo bolje promotrite sami kristal soli ili šećera pod povečalom vidjeti ćete da je nepravilnog oblika i ima bridove; to za suhu kožu nije dobro, jer zaista može doći do oštečenja kože. Koristite zrnca marelice, masline, kakaovca ili bambusa za tijelo, dok za lice možete koristiti fino mljevenu kavu, cvijetove kamilice, lavande, pa čak i chia sjemenke.

Proizvodi za njegu suhe kože

Kod rehabilitacije suhu kože hidratacija i lipidi su od velike važnosti. Koristite hidratantne losione i ulja za tijelo. Pri tome obratite pozornost i nemoje koristiti rafinirana ulja, nikako tkz.baby ulja;  samo hladno tiještena, kao i maslace. Karite maslac izvrstan je za njegu suhe kože, osobito dječje kože.

Recepti za njegu kože

Maslac za njegu suhe kože

  • Karite maslac hladno tiješteni 70 g
  • Ulje marelice hladno tiješteno 28 g
  • Eterično ulje slatke naranče 2 g
  1. karite maslac rastrljajte s uljem marelice i dodajte eterično ulje.

  2. kod njege dječje kože, možete umjesto eteričnog ulja slatke naranče staviti lavandu

Koža ima sposobnost brze regeneracije zato njega koju našoj koži pružamo vidljiva je i osjetna odmah. Dakako za kvalitetne rezultate treba više njege i ponavljanje procesa periodično.

Mali savjet na kraju je onaj koji nam naše bake ponavljaju – “Pijte više vode!” jer hidratizacija iznutra osnova je lijepe kože.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo