Foto: Shutterstock

Jajnici su glavno mjesto sinteze ženskih spolnih hormona (estrogena i progesteona) koji putem istoimenih receptora imaju učinke na brojna tkiva i organe – maternica, dojka, mozak, krvne žile, kosti…

Estrogeni su neophodni za rast i razvoj dojki u pubertetu, tijekom trudnoće pripremaju dojke za dojenje, ali na žalost mogu i poticati umnažanje zloćudnih stanica raka dojke ako se radi o hormonski ovisnom tipu.

Stoga se u liječenju hormonski ovisnog raka dojke primjenjuju lijekovi kojima se nastoji spriječiti estrogenski učinak. To su – selektivni modulatori estrogenskih receptora (tamoksifen), inhibitori aromataze (anastrazol, letrozol, eksemestan) te kod mlađih žena tzv. GnRH agonisti (goserelin) kojim se blokira sinteza estrogena i progesterona u jajnicima i postiže stanje nalik menopauzi.

Ako je potrebna kemoterapija u liječenju karcinoma dojke, alkilirajući citostatici imaju izražen toksičan učinak na jajnike te mogu dovesti do privremenog ili trajnog prestanka menstruacije te ranijeg nastupa menopauze.

Obzirom na sve navedeno, glavni razlozi ginekološkog nadzora žena koje se liječe od karcinoma dojke su sljedeći:

1. Nadzor tijekom terapije tamoksifenom

Estrogenski receptori su različito raspoređeni u tkivima te će tamoksifen različito modulirati njihov učinak. U dojci će blokirati estrogeni učinak što ima povoljne terapijske učinke, dok u maternici može potaknuti nastanak polipa, zadebljavanje sluznice maternice (hiperplazija endometrija), a kod 2 – 3 žene od 1 000 na terapiji tamoksifenom može se razviti i rak endometrija. Moguća je pojava i cista jajnika, većinom se radi o tzv. funkcionalnim cistama.

Obzirom da liječenje tamoksifenom traje 5 – 10 godina, potreban je i dugoročan ginekološki nadzor tih žena.

Prije započinjanja terapije tamoksifenom preporučuje se ultrazvučni pregled te po potrebi uklanjanje promjena endometrija (polipi, hiperplazija endometrija) kako se ne bi pripisale učinku tamoksifena. Smatra se da su kod žena koje nemaju simptome u vidu smećkastog iscjetka, sukrvice, krvarenja, dovoljne ginekološke kontrole jednom godišnje (klinički pregled, Papa test, ultrazvuk).

U praksi se zbog opreza, naročito kod žena u postmenopauzi, ultrazvučni pregledi rade svakih 6 mjeseci. Ako se detektira zadebljanje endometrija kod žene u postmenopauzi, preporučuje se prelazak na inhibitore aromataze nakon čega obično dolazi do normalizacije debljine endometrija.

Svako krvarenje, sukrvica ili smećkast iscjedak iz rodnice zahtijeva ginekološki pregled i kliničku procjenu. Ako se radi o krvarenju iz maternice treba učiniti kiretažu ili histeroskopiju.

2. Suportivna i simptomatska terapija

Liječenje karcinoma dojke znatno umanjuje kvalitetu života zbog menopauzalnih simptoma (valunzi, nesanica, promjene raspoloženja, suhoća rodnice, učestalo mokrenje, nelagoda tijekom spolnog odnosa), povećan je rizik osteoporoze, ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

Povoljan učinak na vaginalne simptome ima kombinacija pripravaka na bazi hijaluronske kiseline, lubrikanata i probiotika.

Na valunge povoljan učinak može imati tjelovježba, relaksacija, akupunktura te primjena lijekova iz skupine SSRI.

3. Savjeti o reprodukciji

Oko 6% žena s rakom dojke u Europi je mlađe od 40 godina, oko polovica njih želi roditi. Kemoterapija će u većine žena izazvati izostanak menstruacije. Što je žena mlađa, veća je vjerojatnost da se funkcija jajnika oporavi i ponovno uspostavi menstruacija. Unatoč tomu, plodnost žene je umanjena i ranije nastupa menopauza.

U očuvanju plodnosti žena kod kojih se planira kemoterapija postoji nekoliko mogućnosti, ali najčešća je primjena analoga GnRH uz kemoterapiju te krioprezervacija (smrzavanje) embrija ili jajnih stanica.

Važno je naglasiti da se za postupke krioprezervacije embrija/oocita ne odgađa liječenje karcinoma dojke jer je za indukciju ovulacije i in vitro fertilizaciju dovoljno 2 – 3 tjedna između operacije i početka kemoterapije. Za stimulaciju se primjenjuju tamoksifen ili letrozol. Trudnoću se preporučuje odgoditi 1.5 do 2.5 godine nakon liječenja.

4. Preventivni pregledi jajnika

Iako vrlo rijetko, u obiteljima s većim brojem osoba oboljelih od karcinoma dojke i/ili jajnika, moguće je da se radi o naslijeđenoj genetskoj mutaciji koja stvara sklonost razvoju ovih karcinoma. Stoga je kod žena oboljelih od karcinoma dojke uvijek vrlo važno pregledati jajnike.

5. Preventivne ginekološke operacije

Preventivno uklanjanje zdravih jajnika i jajovoda značajno smanjuje rizik od raka dojke te raka jajnika i jajovoda, ali ne može u potpunosti ukloniti taj rizik. Preporuka o preventivnoj adneksektomiji se donosi individualno na temelju osobne i obiteljske anamneze, uspješnosti ranijeg liječenja te trenutnom ginekološkom nalazu jajnika i jajovoda.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo