Kolumnisti i blogeri: Sam svoj guru

Ključevi aktivnog upravljanja životom (3. dio)

Za ljetni ciklus tekstova izabrala sam dio iz knjige dr. Deepaka Chopre “Duh i tijelo rijeka vječnosti”, zato što ukratko opisuje sve o čemu pišem u svojim tekstovima i obrađujem na svojim radionicama i predavanjima.

Tijekom kolovoza sam vas upoznala s prva četiri ključa, a zatim s idućih pet ključeva koje spominje dr. Deepak Chopra. U ovoj vas kolumni upoznajem sa zadnjim ključem aktivnog upravljanja životom koji nam govori o tome tko smo uistinu. Nemoguće je vladati sobom i svojim životom ako ne poznajemo tko smo.

k10. Ključ: “Shvatite da je fizički svijet samo ogledalo dublje inteligencije. Inteligencija je nevidljivi organizator sveukupne materije i inteligencije, a kako dio te inteligencije obitava u vama, vi sudjelujete u organiziranoj snazi kozmosa. Pošto ste neodvojivo povezani sa svim oko sebe, ne možete sebi dozvoliti da zagađujete zrak i vodu planeta. Na dubljoj razini, ne možete si dozvoliti da živite s otrovanim umom, jer svaka misao ostavlja utisak na cijelo polje inteligencije. Život u ravnoteži i čistoći najviši je cilj za vas i za Zemlju.“

“Život je stvaralački pothvat. Postoje mnoge razine stvaranja i stoga postoje i mnoge razine upravljanja. Biti potpuno ispunjen ljubavlju, ne prosuđivati i prihvaćati sebe – predstavlja uzvišeni cilj, međutim, najvažnije je djelovati na osnovi cjeline. Kako našem društvu nedostaje vizija završetka puta kojim idemo, uvaženi psihijatar Erik Erikson se žali, “Naša civilizacija ne njeguje zamisao o cjelini života. Nova nam paradigma daje takvu zamisao, spajajući tijelo, um i duh u cjelinu. Krug se završava i životna svrha je ispunjena. U tom smislu aktivno upravljanje nije samo način da se doživi duboka starost – to je put k slobodi.“

Preuzeto iz knjige: Dr. Deepak Chopra: “Duh i tijelo rijeka vječnosti

Što bolje poznajemo sebe (i) Svemir lakše ćemo upravljati vlastitim životom. Na kraju ćemo shvatiti da ne moramo niti upravljati, jer smo jedno sa Svemirom i stoga ćemo mu dopuštati da se slobodno izražava kroz nas. Potpuno prihvaćanje onoga što jest dovesti će do toga da ćemo imati točno ono što trebamo/želimo u pojedinom trenutku.

Tada ćemo biti cjeloviti, jer ćemo biti sve što možemo biti. Biti ćemo jedno sa Svemirom, jedno sa cjelokupnim postojanjem.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo