Po svojoj širokoj uporabi u Indijskoj kuhinji, korijander je jedan od najvažnijih začina. Njegovi svježi, aromatični listovi koriste se na isti način kao i peršinov list te obogaćuju hranu mirisom i aromom.
Često se
kaže da bez korijandera ne bi bilo ni Indije. Važnost ovog začina podjednako je
velika i u kulinarskom i ljekovitom smislu.
Ljekovita svojstva korijandera djeluju kod želučanih
problema te ostalih problema s probavom, on ublažava grčeve i nadutost. Također
pospješuje i apetit i cirkulaciju. Zeleni korijander u obliku kreme koristi se ublažavanje
boli na područjima zahvaćenim hemeroidima.
Radi osebujnog, aromatičnog mirisa eterično ulje korijadera
koristi se u proizvodnji parfema. Prahom i zrnom korijadera začinjavaju se jela
od povrća i mesa, točnije koristi se uz sve namirnice.
Indijska jela su jednostavna za pripremu. Upravo ih ta
jednostavnost i dodaci začina čine zdravima. Predlažem pripremu
cvjetače začinjenu korijederom i još nekim indijskim začinima. Dobar tek!
Cvjetača začinjena korijanderom
Cvjetaču očistimo od listova, odvojimo cvjetiće i operemo
ih pod mlazom vode.
Cvjetići se stave na vruće ulje te se doda korijander, jedan do dva
klinčića i malo kima.
Kada začini potamne, otprilike nakon minutu, sadržaj se
promiješa te se uz daljnje miješanje doda curry prah. Dolije se malo vode i kuha
na laganoj vatri dok cvjetača ne omekša.
Uz cvjetaču se može dodati krumpir narezan na kocke ili
grašak.