Prethodni vikend smo bili pozvani kod moje mame i sestre na ručak, na koji smo se naravno rado odazvali jer znamo kakve su gastronomske delicije njih dvije spremne napraviti.

Samo što smo izašli na 5. kat iz lifta, miris koji je dolazio iz smjera sestrinog stana bio je toliko primamljiv, prepoznatljiv i domaći da smo se Tanja i ja samo pogledali kao da smo zadnji puta jeli prije dva dana!

Domaća juha s rezancima, kuhano meso s povrćem i hrenom, pa purica s mlincima i pečena paprika s bijelim lukom na salatu je bila prava kalorijska bomba za nas koji inače jedemo kalorijski uravnoteženo. No, nije toliki disbalans ponekad pojesti iz mamine domaće i zdrave kuhinje hranu na kakvoj smo odrasli i kakve se sa zadovoljstvom sjećamo.

kPažnju nam je privukla vatrostalna posuda u kojoj se kuhao Lapacho. Naime, mami je prije 4 godine dijagnosticiran karcinom dojke u početnom stadiju, te je poslije operacijskog zahvata promijenila način života i ishrane iz temelja. Unazad dvije godine svakodnevno konzumira Lapacho i niz ostalih čajeva iz naše kućice i tako si čuva imunitet na visokoj razini.

Inke su u prošlosti unutrašnjost kore lapacho drveta koristile kao lijek za sve bolesti. U obje Amerike, Lapacho čaj nosi epitet eliksira za sve bolesti. Znanstvenici su dokazali da Lapacho sadrži tvari koje preveniraju razvoj raka, te jačaju imunitet organizma i čiste ga od slobodnih radikala.

Preporučuje ga se piti kod kroničnih bolesti (bronhitis, herpes, virusne bradavice, kožne bolesti), u stanjima iscrpljenosti i stresa.

Priprema ovog čaja je vrlo neuobičajena. Važno je napomenuti da se čaj priprema u staklenoj posudi jer ne smije doći u doticaj s metalima, prilikom čega gubi djelovanje. U litru kipuće vode se stavi puna velika žlica čaja (kora drveta) i kuha se na laganoj vatri još 5 minuta.

Čaj se mora namakati još najmanje 20-25 minuta kako bi kora pustila sve korisne tvari i aromu.

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo