Foto: Shutterstock

Upala oka je obrambeni biološki proces kao odgovor na oštećenje tkiva.

Upala oka je obrambeni biološki proces kao odgovor na oštećenje tkiva. Kod nosioca kontaktnih leća upala je često udružena s oštećenjem površine rožnice, tzv. epitela, bakterijskom ili nekom drugom infekcijom, različitim toksičnim ili alergijskim uzrocima, nedovoljnim čišćenjem i skupljanjem bjelančevina na površini leće i mehaničkim uzrocima (loše fitirana leća).

7 najčešćih grešaka koju radi nositelj kontaktnih leća

Sklonost upali češće je izražena kod nosioca mekih kontaktnih leća nego polutvrdih, no riječ je više o potrebi veće higijene mekih kontaktnih leća. «Crveno oko» kod nosioca kontaktnih leća najčešće je uzrokovano upalnim razlozima, no dobar oftalmološki pregled i anamneza neophodni su da bi se precizno odredio točan uzrok.

Četiri su klasična znaka upale:

1. pojačano crvenilo spojnice oka, te naglašen crveni rub uz rožnicu poput prstena,

2. naticanje spojnice,

3. osjećaj vrućine oka, naročito kod infekcija oka i

4. bolnost oka.

Bolnost je najčešći znak koji nosioca leće upozori da nešto nije u redu. Dublja bol udružena sa svjetloplahošću znak je duboke upale rožnice, a moguća je i upala šarenice. Važan znak upale rožnice je prisustvo rožničnih infiltrata. Kod nosioca kontaktnih leća ti precipitati smješteni su uz sam rub rožnice, a mogu biti odgovor rožnice na toksine stafilokoka prisutnih kod kronične upale vjeđa (blepharitis). Ozbiljniju reakciju spojnice čine tzv. fliktene – čvorići smješteni uz rub rožnice i tipična su promjena  kod mladih osoba. Kod liječenja potrebno je prekinuti nošenje kontaktne leće, dok se upala ne izliječi. To je ponekada teško, pogotovo ako je visoka dioptrija, a u praksi se pokazalo da mnogi nosioci kontaktnih leća nemaju u rezervi dioptrijske naočale. Zbog toga je neophodno da svaki nosilac kontaktnih leća ima u slučaju potrebe, kada skine kontaktne leće, dioptrijske naočale.

Nosioci mekih kontaktnih leća za produženo nošenje u većoj su opasnosti da dobiju upalu rožnice koja može prijeći u čir (ulcus). Kod nosioca ovih leća, leće se mogu početi nositi tek kada je upala u cijelosti izliječena i to na dnevnoj bazi nošenje i to s novim, čistim lećama. Zamjenske kontaktne leće poželjne su u cilju sprječavanja pojave infekcije, iako njihovo nošenje ne isključuje mogućnost upale oka.

Akutni upalni odgovor oka na leće za produženo nošenje uključuje jutarnje buđenje uz bol, svjetloplahost, suzenje i crvenilo oka. Sličnu reakciju oka uzrokuju upalno toksični podražaji, mehanička iritacija, kao i osjetljivost na otopine za čišćenje i čuvanje kontaktnih leća. Bez obzira na uzrok, leće treba prestati nositi, te primijeniti antibiotske kapi najkasnije 24-48 sati nakon pojave simptoma. Leće treba ponovo nositi po smirivanju simptoma isključivo tijekom dana.

Konzervansi u otopinama za njegu kontaktnih leća, npr. Thimerosal, mogu prouzročiti upalu  rožnice. Ovakav nalaz karakterističan je za oba oka. Oporavak rožnice traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. U takvim slučajevima potrebna je promjena otopine, npr. Peroksidni sustavi bez konzervansa. Mnogi opasni mikroorganizmi, npr. Staphilococcus aureus, Pseudomonas i drugi, mogu izazvati čir rožnice koji se teško i dugotrajno liječi, ostavljajući iza sebe ožiljke različitog intenziteta. Ovakve duboke upale rožnice uzrokovane nošenjem kontaktnih leća, najčešće su znak potpunog nemara u higijeni leće ili predugog nošenja iste.

Najčešća i najpoznatija komplikacija nošenja mekih kontaktnih leća je conjunktivitis gigantskih papila (GPC), čija pojava je kombinaciju imunološkog i mehaničkog mehanizma. Rani znaci vrlo često prođu ne primijećeni, dok je u kasnijim fazama bolesti nosilac kontaktne leće sve manje u mogućnosti vremenski nositi leću, javlja mu se svrbež nakon skidanja leće, prisutan je sekret i promjene u oštrini vida. Ovaj oblik conjunktivitisa najčešće se javlja pri nošenju konvencionalnih mekih kontaktnih leća već nakon nekoliko godina nošenja. Liječenje ove vrste upale vrši se primjenom antialergijskih kapljica koje će odrediti oftalmolog.

Sprječavanje i liječenje upala oka

Važnu ulogu u sprječavanju upalnih reakcija oka prilikom nošenja kontaktnih leća ima pravilna higijena, kako kod mekanih, tako i kod polutvrdih i tvrdih  kontaktnih leća. Dobra izobrazba budućeg nosioca kontaktnih leća na samom početku je od posebne važnosti. Čišćenje i dezinfekcija leća moraju se činiti redovito i temeljito. Također je nužno enzimatsko čišćenje leća za nosioce konvencionalnih (godišnjih) mekih kontaktnih leća jedan puta tjedno. Kod leća za produženo nošenje, preporuča se jedan puta tjedno leću skinuti i temeljito očistiti. Treba izbjegavati otopine s dodanim konzervansima zbog moguće senzibilizacije oka. Preporučam upotrebu fiziološke otopine uz korištenje otopina za čišćenje i dezinfekciju, jer će isprati sluz  i otpad na leći, kao i ostale komponente za moguću alergijsku reakciju oka. U slučaju upale, vrstu liječenja antialergijskim sredstvima ili antibioticima, odrediti će liječnik.

Što učiniti kada je oko crveno?

  1. Skinuti leću.
  2. Potražiti što prije pomoć oftalmologa, a ne optičara.
  3. Ne pokušavati se sam liječiti.
  4. Kapi koje su pomogle poznatom, ne znači da su Vama odgovarajuće.
  5. Kapi koje ste nekada koristili ne moraju biti odgovarajuće i u ovom slučaju.
  6. Što ranije dijagnoza, brže je i uspješnije izliječenje oka, te brži povratak ponovnom nošenju kontaktne leće.

Nema opasnosti od upale oka nošenjem kontaktnih leća ako se leća nosi samo tijekom dana uz adekvatnu higijenu leća i redovite posjete oftalmologu (preporuka je dva puta godišnje).

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo