Otkrivamo kako se izliječiti ili zaliječiti uz pomoć tišine tijekom godišnjeg odmora.

Koliko ste puta tijekom godine nakon iscrpljujućeg radnog tjedna poželjeli da vas puste na miru. Koliko ste puta samo izjavili “dosta mi je svega”. Niste li bili u situaciji da ste poželjeli otići osamu, biti u tišini sami sa sobom daleko od gradske vreve, mobitela i svih onih obaveza koje su vas vodile do ludila.

Zašto modernom čovjeku treba tišina

Biti na trenutke u osam sam sa sobom je priroda potreba čovjeka. To su trenuci u kojima možemo uspostaviti kontakt sa našim iskonskim ja. Buka koja nas okružuje ponekad je toliko zaglušujuća da nam stvara osjećaj nelagode i svakodnevni je izvor stresa. Rokovi vezani uz posao, obaveze u domu, telefonski pozivi, podsjetnici, potrebne radnje koje moramo u hodu i na brzinu realizirati izvor su buke u našim ušima i glavama. “Ne stižem, kasnim, žurim, trčim” -samo su neke od izjava kojima gotovo svakodnevno započinjemo ili završavamo komunikaciju. 

Ako ne postoje zvučni podražaji iz vana ako nam ne zvoni mobitel ili nam na ekranu nema upozorenja o pristigloj pošti u našim glavama se neprestano zbivaju neke radnje, rješavaju se problemi, planiramo, brinemo nad situacijama na koje možemo utjecati tražeći odgovore na pitanja na koje ne možemo trenutačno odgovoriti.

Zbog navedenog, izolacija u kojoj dominira tišina nam je prijeko potrebna kao zrak što udišemo i voda koju pijemo. Bez tišine moderan čovjek sam sebe osuđuje na propast. Tišina nam omogućava susret sa samim sobom poklanja nam vrijeme za naše pravo ja.

Unutarnja buka pogubna je i vrlo opasna

Naša svakodnevica koja je puna iznenađenja koja je ne predvidiva izvor je konstantne frustracije čovjeka modernog doba. Ekonomska nesigurnost, strah od budućnosti, okupiranost prošlim iskustvima i mučno sjećanje na negativna iskustva samo su neki od svakodnevnih scenarija koji se vrte u glavama većine osoba. U takvim situacijama čujemo često izjave; puca mi glava od problema ili u glavi mi je buka i zbrka od pomisli na budućnost… Navedenim životnim stilom kontinuirano se urušava naše esencijalno biće.

Ljekoviti sastav tišine

Ljekovitost tišine krije se u mogućnosti prosvjećivanja samoga sebe, onoga što uistinu jesmo. Ona ne ovisi o izvanjskim dobrima koji se temelje na užitku, fizičkoj ugodi, materijalnim dobrima, vrijednostima koje nam definiraju drugi, ona je odvojena od vanjskih utjecaja, izričito je utemeljena na unutarnjim dobrima i osjećaju potpunog bezuvjetnog mira i harmonije.

Kako postići terapijski učinak

Kada ste pod stresom, kada vam se čini da su se problemi nagomilali pravo je vrijeme za ordiniranje tišine. Koliko ćete konzumirati tišinu ovisi o vama. Tražiti rješenje u porocima, tulumarenju, prejedanju ili srđbi nanosimo ogromnu štetu svom duhovnom i tjelesnom zdravlju. Povucite se u osamu rezervirajte vrijeme za susret sa svojim istinskim ja. Dopustite si da vrijeme sa svim vanjskim obilježjima stane, blokirajte sve dolazne i odlazne pozive, osluškujte tišinu u cvrkutu ptica, šumu valova, dopustite sebi da čujete ono što se ušima ne može čuti ali se srcem i te kako osjeća.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo