Mirnoću našeg stana je prije dva mjeseca poremetila naša mala „krafnica“ Maša, koja je netom nakon izlaska iz rodilišta dobila kolike kao svako dojenče.

Iskusna majstorica čajeva Tanja odmah je uvrstila u svoju šaroliku paletu dnevno ispijenih čajeva i ROIBOOS čaj, jer kako moja draga kaže: “On djeluje umirujuće na bebe koje imaju grčeve…“

cajRoiboos čaj ne zovu bezrazložno „nektar prirode“ jer mnogi su ga htjeli uzgajati van njegove domovine koja se nalazi u Južnoafričkoj Republici nedaleko od Cape Towna. Crveni grmić na kojem rastu igličasti listići specifična je biljka koja zahtjeva temperaturu oko 40-45 stupnjeva i 20 stupnjeva noću što je tada ljudima iz drugih zemalja, koji su uvidjeli blagodati te biljke, bilo teško izvedivo na nekoj drugoj lokaciji osim na visoravnima Dobre nade. U Južnoj Africi, rooibos se oduvijek upotrebljavao i kao lijek kod raznih želučanih i probavnih tegoba (poput žgaravice, mučnine, crijevnih upala i čira).

Za razliku od čajeva sličnog djelovanja, kamilice, pelina ili stolisnika, daleko je boljeg okusa jer ne sadrži gorke tvari. Vrlo je ugodnoga okusa, koji izvrsno osvježava. Počeli su ga osobito cijeniti sportaši i rekreativci kao niskoenergetski mineralni osvježavajući napitak. Roiboos čaj djeluje kao snažni antioksidanas i usporava proces starenja. Enzim koji je zaslužan za to zove se superoksid dismutaza, a oslobađa se na višim temperaturama, te veže na sebe slobodne radikale koji nastaju kao sporedni proizvod normalnih tjelesnih funkcija. Značajno je i što sadrži mnoge vrijedne minerale u obliku elektrolita koji osvježavaju organizam nakon većeg fizičkog napora. Topao ili hladan, sam ili u kombinaciji sa sokom od svježega voća, izvrsno gasi žeđ i opskrbljuje organizam neophodnim sastojcima.

cajIdealan je napitak za dijabetičare jer ne sadrži štetnu oksalnu kiselinu, a ako šalicu čaja popijete prije spavanja osigurali ste si miran san i opuštanje živčanog sustava zbog magnezija i željeza kojeg u roiboosu ima izrazito puno za jedan takav napitak. Roiboos zauzima i posebno mjesto u pomoćnim ljekovitim sredstvima kod alergija na pelud, razne namirnice, te kod astme što vam mogu potvrditi nažalost i iz osobnog iskustva jer sam od djetinjstva alergičan na ambroziju. Flavonoidi koji se nalaze u čaju smanjuju histaminski gubitak našeg imunološkog sustava.

Za vrućih dana preporuča se popiti i preko dvije litre čaja dnevno, jer nadoknađuje minerale i tekućinu izgubljenu znojenjem. Roiboos ne sadrži nikakve štetne tvari poput kofeina i teina pa količina nije ograničena čak niti za djecu….

Dragi naši uživajte u ovom crvenom napitku svakodnevno kroz jesen jer će vas on čuvati od prvih prehlada i gripa…

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo