Ponedjeljak kao svaki ponedjeljak, gust raspored treninga koje trebam obaviti s klijentima u fitnessu i biti prije svega energičan, koncentriran i naravno stručan.

Sve bi to bilo super da nemam navečer dogovor s dečkima iz jedne “hard teretane” gdje sam obećao da ću doći napraviti s njima dosta zahtjevan builderski trening.

Bliži se 19 sati. Spremam si opremu i rekvizite za trening bez obzira što se osjećam pomalo umorno, bezlično i iscrpljeno. Znam da me očekuju nabrijani za taj trening koji će biti totalno nešto drugo od treninga u klasičnom fitnessu. I što sad? Treba mi neki stimulans da me digne, razbudi i pospješi krvožilni sustav – i to odmah!

Izbor čaja u ovom trenutku prepuštam Tanji jer znam da će odabrati upravo onaj koji će mi pomoći da izguram zahtjevan trening u teretani. Crni (wild cherry) je bio odličan, svidio mi se još dok ga je Tanja namakala u čajniku jer miris trešnje je bio toliko jak da sam jedva dočekao da ga kušam. Čaj je bio moćan i okusom i mirisom. U mislima mi je odzvonila jedna rečenica koju mi je profesor i bivši prvak u bodybulidingu jednom prilikom prije par godina rekao: ”Go hard or go home”. Ponovivši si ju par puta do teretane uz pjesmu koja je bjesnila autom bio sam spreman da se pojavim nabrijan do srži.

Crni čaj ima vrlo bogat i složen kemijski sastav. Nutritivna vrijednost čaja povećava se ukoliko mu dodate i par kapi mlijeka, a pri tome čajevi ne gube na svojoj “antioksidativnoj moći”. Flavonoidna sposobnost antioksidacije je vrlo velika. Naime, smatra se da je aktivnost pojedinih biljnih polifenola veća od aktivnosti već dobro poznatih antioksidativnih tvari – vitamina C i E.

Kinezi su otkrili da uzgojem u različitim krajevima dobivaju različite okuse čaja, a ovisno o tehnološkom procesu dobili su tri osnovne vrste: zeleni, oolong i crni čaj. Crni potječe od grma zimzelene biljke čajevac (Camellia sinensis). Zanimljivo je da lišće za crni čaj potpuno oksidira, dok se listovi za zeleni čaj izlažu pari a zatim suše. Iako oksidacija mijenja kemijski sastav flavonoida crnog čaja, ukupan sadržaj i antioksidativna aktivnost je slična kao kod zelenog čaja. Znanstvenici londonskog University Collegea su otkrili da konzumacija crnog čaja dovodi do smanjenja razine kortizola u krvi. Kao i kod zelenog čaja, i crni potiče metabolizam, blokira alergenski odgovor, usporava razvoj malignih bolesti, štiti kosti, sprječava loš zadah, poboljšava zdravlje kože, štiti od razvoja Parkinsonove bolesti i čak usporava pojavu dijabetesa.

Flavonoidi čuvaju srce jer neutraliziraju slobodne radikale i inhibiraju enzime koji sudjeluju u njihovom stvaranju. Smanjuju razinu LDL kolesterola, triglicerida i fibrinogena (proteina koji sudjeluje u stvaranju krvnih ugrušaka) istovremeno poboljšavajući odnos LDL (lošeg) i HDL (dobrog) kolesterola, čime se učinkovito smanjuje rizik od pojave ateroskleroze..

Flavonoidi pojačavaju otpornost organizma prema bakterijama, djeluju protuvirusno na viruse koji uzrokuju gripu, herpes simplex, polio pa čak i HIV, normaliziraju rad štitnjače, pospješuju ozdravljenje jetrenih bolesnika. Katehini štite od nakupljanja krvnih ugrušaka, imaju široki spektar zaštitnog djelovanja na stanice živčanog sustava, štite od nakupljanja željeza i slobodnih radikala u mozgu koji su odgovorni za brojne degenerativne poremećaje kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest.

Istraživanje objavljeno u Archives of Internal Medicine otkriva da redovito konzumiranje crnog čaja povoljno djeluje na krvni tlak. U Aziji je uočena manja učestalost kardiovaskularnih bolesti i karcinoma iako se karakteriziraju kao strastveni pušači.

Od ukupno konzumiranog čaja oko 78 posto otpada na crni čaj, a na zeleni oko 20 posto. Najkvalitetniji tradicionalni crni čajevi dolaze iz Kine i Indije.

Moramo naglasiti da kofein iz crnog čaja djeluje osvježavajuće na organizam, a učinak mu pojačava i produljuje katehin, rezultat je smanjen umor i pospanost, te poboljšano raspoloženje (kao u mom slučaju).

Crni čajevi se obogaćuju aromama jasmina ili bergamonta pa dobivamo čaj kao što je Earl Grey kojeg, naravno ima i u našim trgovinama po cijeni od 25 kn za 50 grama, te brojne druge crne čajeve za svačiji ukus. Crni čaj iz rinfuze bilo bi dobro čuvati u manjim tamnim posudama jer manja posuda omogućuje ulazak manje količine zraka pa tako i manju oksidaciju čaja koja smanjuje njegovu kvalitetu. Posude s čajem potrebno je čuvati na tamnom, suhom i hladnom mjestu.

Za pripremu crnog čaja vodu zagrijte do vrenja i prelijte je odmah preko listića, te ga ostavite da se namače oko 5 minuta.

Pravi okus čaja najbolje se osjeća ako se uzima bez dodataka. No, za isticanje arome crnom čaju možete dodati začine poput cimeta ili anisa, ili u engleskom stilu svježe mlijeko ili vrhnje. Crni čaj možete poslužiti i uz dodatak ruma, limunova soka i kocki šećera.

Kineske i japanske kuhinje koriste osušene listiće čaja i u pripremi hrane. Recimo pekinška patka se prije daljnje termičke obrade, može dimiti na mješavini crnog čaja, smeđeg šećera i anisa. Crni čaj može biti poseban dodatak umacima na bazi pilećeg temeljca i narančina soka koji se poslužuje preko pečene šunke.

I za sam kraj, jedna simpatična kineska izreka koja kaže: “Bolje biti bez hrane tri dana, nego bez čaja jedan”.

Tanja&Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo