Nesanica - Ordinacija.hr

Pitanje čitateljice:

Ne mogu spavati unatrag oko mjesec dana. To mi se dešavalo i ranije, pa sam npr. prošle godine imala nesanicu kroz nekoliko mjeseci i to tako da bi zaspala tek nakon što bi se sasvim iscrpila od okretanja u krevetu, ustajanja, gledanja TV-a itd. Zbog toga bi jedva funkcionirala na poslu a popodne bi zaspala čim bi došla kući, pa navečer ispočetka. Ovaj puta sam odlučila nešto napraviti, pitam vas je li to poremećaj ili što? Molim vas za savjet!

Odgovor psihijatra Igora Girotta:

Nesanica (lat. insomnia) je opće poznata pojava i dosta čest poremećaj. Sastoji se u nemogućnosti da prirodno i zadovoljavajuće spavamo. Po tome kad nastupa razlikujemo onu koja smeta da usnemo, od one koja remeti kontinuitet spavanja do one koja izaziva prerano buđenje bez mogućnosti da nastavimo spavati. Koji puta postoji vremenski dovoljna količina spavanja ali govorimo o poremećaju jer je kvaliteta sna takva da nema odmorenosti ujutro.

Kao smetnja je često dobroćudna, najčešće razumijemo razloge kad nam se događa. Takva nesanica se javlja radi stimulativnih životnih događaja, uzbuđenja radi očekivanja nečeg važnog ujutro ili radi problema koji nas muče. Također spominjem nesanicu radi “vanjskih” razloga – malo dijete u kući, buka, tjelesne bolesti… ta stanja ne bismo trebali zvati nesanicom.

Kad postaje ozbiljna, uvijek posljedice nesanice osjećamo preko dana. Umor je tjelesni i psihički fenomen, zahvaća najviše koncentraciju, pažnju, pamćenje… nenaspavan čovjek lakše griješi u poslu, nesiguran je i razdražljiv. Tolerancija na stres se smanjuje. U kroničnom obliku, nesanica može olakšati pojavu različitih poremećaja i bolesti.

Nesanica često prati i psihijatrijske poremećaje. Brojne anksiozne, depresivne i druge sindrome psihičkih poteškoća prepoznajemo i po nesanici kao znaku poremećaja. Depresija je utoliko teža kao poremećaj ako se javi udružena s karakterističnim ranim buđenjem, nakon prekratkog spavanja. U PTSP-u se pacijent budi kroz noć u više navrata i u “nastavcima“ spava prekratko i nezadovoljavajuće. U psihozama kao i u maniji nesanica je koji puta potpuna i pacijent ne spava doslovno danima.

Higijena spavanja

Higijena spavanja nas podučava postupcima kojima možemo regulirati ciklus spavanja. Ako želimo prekinuti nesanicu trebamo se držati slijedećih uputa:

 • pridržavati se sličnog vremena odlaska u krevet, a osobito istog vremena ustajanja iz kreveta
 • prakticirati iste umirujuće aktivnosti prije spavanja (rituali)
 • vježbe relaksacije pred spavanje (opuštanje, meditacije, molitve)
 • vruće kupke
 • umjesto gledanja televizije radije slušati radio ili čitati knjigu (sadržaj prema vlastitom afinitetu)
 • ograničenje vremena u krevetu (bez obzira na količinu spavanja)
 • ne konzumirati kofein, nikotin, alkohol i druge stimulanse predvečer i prije spavanja
 • ne vježbati naporno uvečer nego u prvom dijelu dana
 • ne izlagati se stimulativnim sadržajima pred spavanje
 • ne jesti obilno pred spavanje
 • ne spavati preko dana

Ako ovakvi postupci ne pomažu, možemo pokušati nekim čajem ili biljnim pripravkom. Specifične lijekove za liječenje nesanice zovemo hipnoticima i uzimaju se isključivo po savjetu i pod nadzorom liječnika. Neki od njih pomažu kod nemogućnosti da zaspemo (inicijalna nesanica) a neki produžuju prekratak san ili pomažu da ponovno uspostavimo kontinuitet spavanja. Ne smiju se uzimati kontinuirano nego njihovu upotrebu – ako nam pomažu – treba već nakon nekoliko tjedana smanjivati i eventualno koristiti još neko vrijeme povremeno.

U teškim slučajevima kronične nesanice koja nema druge uzroke je i liječenje teško. Koji puta nam pomaže polisomnografija, pretraga s kojom se detektira pobliže vrsta kronične nesanice i tako lakše odredimo terapijski pristup.

Laku noć!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo