Nešto o širokoj paleti sredstava za četkanje zuba - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Zdravi osmijeh

Nešto o širokoj paleti sredstava za četkanje zuba

Briga o higijeni i nabavi sredstava za četkanje zuba za našu obitelj, uglavnom kao i briga o općenitom zdravlju, pada na žene, majke i bake.

Trčeći tako između svih ostalih svakodnevnih i poslovnih obaveza, koje uključuju nabavku odjeće, obuće, knjiga, hrane, vitamina…, dolaze pasta i četkica za zube. Pa tko da još sada dugo i pomno, uvijek u “cajtnotu” čita te silne strane pojmove? A kako i znati je li to baš ono što bi nama najbolje odgovaralo? U našim kupaonicama tako stoji pregršt stvari za koje mislimo da su nam potrebne, a možda ih ne znamo pravilno upotrebljavati.

Dakle, krenimo redom!

Postoje brojne tvrtke s različitim vrstama četkica. Svaka četkica je dobra ukoliko se redovito koristi, pravilno odlaže i redovito mijenja.

Redovito koristi: Najmanje dva puta dnevno

Pravilno odlaganje: Oprati je nakon korištenja, ostaviti s glavom tj. vlaknima prema gore da se osuši. Po mogućnosti da ima zaštitnu kapicu koja štiti vlakna od dodira sa četkicama ostalih ukućana.

Redovito mijenjanje: Na mnogim četkicama postoje indikatori boje, čija nas promjena upozorava da je efekt vlakana oslabljen te ju je potrebno zamijeniti. Ujedno nam je i sam izgled vlakana, koja više nisu uspravna i ne vraćaju se u prvobitnu formu, dobar pokazatelj na promjenu tj. oslabljen efekt čišćenja. Hoće li to biti nakon jednog ili dva mjeseca ovisi o pritisku vašeg četkanja.

U moru tržišne ponude postoje klasične četkice za odrasle, interdentalne četkice, četkice za djecu, četkice za osobe s posebnim potrebama i smanjenom motoričkom sposobnošću, četkice za osobe s protetskim nadomjescima, električne četkice, zubni tuševi, čistaći jezika, zubni konac navošten i nenavošten…, čačkalice…

A joj! Pa dobro, ako je baš nužno, bolje i to nego ništa.

…nastavak slijedećeg tjedna…

Kolumnu sponzorira:

Aquafresh

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo