U današnje vrijeme postoji mnogo savjeta o prehrani, tisuće knjiga o dijetama, kalorijama i tome slično. No ipak, čini se kao da nam neke očite stvari promiču u toj šumi informacija.

Svi želimo biti zdravi, lijepi i imati puno energije. Pitanje je na koji način i čime punimo svoje energetske rezerve. Jedan od svakodnevnih načina kojima obnavljamo energiju jest uzimanje hrane.

Pitanje je koliko istinski ta hrana nama daje energiju i omogućava da budemo zdravi i sretni. Same kalorije ne znače da je naše tijelo dobilo sve hranjive sastojke i da su stanice istinski site.

Jedemo jako puno prerađene hrane koja je sve nego prirodna i zdrava. Pa kako onda možemo biti zdravi ako se naše stanice izgrađuju od nezdravih materijala?

Doista je velika razlika hoće li vaše kosti, mišići, organi, koža i ostali organi i organski sustavi biti izgrađeni od svježe jabuke ili odstajalog hamburgera. U prvom slučaju uzeli ste nešto što je živo i puno energije. U drugom slučaju uzeli ste već polumrtvu stvar koja ima vjerojatno ima više kalorija nego nutritivnih sastojaka.

Koja je još razlika između te dvije namirnice? Ako posadimo jabuku, izrast će novi život, nova jabuka. Ako, pak, posadimo hamburger, on će pretvoriti u trulež. Zašto mislite da je proces drugačiji u našem tijelu?

Dakle, ako želimo biti zdravi, pomladiti se i biti puni života, moramo jesti hranu koja je živa. U prerađenoj hrani život je ubijen kroz sve procese koje prolazi i dodatke koji su joj dodani.

Pa gdje možemo pronaći živu hranu? Možemo ju pronaći u prirodi u najoriginalnijem i najvrednijem obliku ili ćemo pronaći izvor od kojeg možemo prirodnu hranu nabaviti.

Bitno je da hrana nije umjetno tretirana i da ju jedemo u izvornom obliku. Ako imamo svježu i zdravu namirnicu i počnemo ju termički obrađivati (peći, kuhati i sl.), ona gubi svoju originalnu vrijednost. Gubi život i energiju. Time naše tijelo ne dobiva sve nutrijente, dobiva previše toksina i nakon nekog vremena se počinje razbolijevati , a mi ubrzano starimo. Nekvalitetna prehrana jedan je od glavnih uzroka za nastanak bolesti s kojima se susreće čovjek današnjice (dijabetes, začepljenje krvnih žila, infarkti, alergije itd.).

Još davno je Hipokrat mudro zaključio:

Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude hrana“, Hipokrat (460. – 370. p.n.e.)

Ako želite naučiti što je superhrana i kako se hraniti na taj način proučite: Art of Raw Food.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo