Kolumnisti i blogeri: Preživjeti na poslu

Ovako to izgleda kada uredom vladaju “kraljica ili kralj”

Shutterstock

Sigurno ste čuli za izraz histrionično; znate li kako opisujemo histrionične crte ličnosti nas ljudi?

Oni su veseli, razdragani, vrlo glasni, često privlačni, naravno, uvijek u centru pažnje, paze na vanjski izgled i obično su dotjerani do te mjere da ih morate gledati, htjeli vi to ili ne. Obično će nas oduševiti samo kratkotrajno i u ne obvezujućim okolnostima. Uistinu, tada možete sa simpatijama biti s histrionicima u društvu.

U površnim druženjima znaju biti dragi gosti jer će uvijek održavati konverzaciju, buku, živost i obavezno reflektore koji su upereni prema njima.

Ako je histrioničnih crta izraženo isuviše (odnosno kada ih je taman toliko koliko klasifikacija poremećaja zahtjeva) tada govorimo o histrioničnom poremećaju nečije ličnosti.

Kako ćete prepoznati histrionika?

Takve osobe su pretjerano dramatične, vrlo su šarmantne, neprestano zavode sve oko sebe, i žene i muškarce, čine sve kako bi zadivile ljude oko sebe i dobile komplimente, ako ih nitko ne hvali, često se hvale sami. Potreba za biti primijećen je izrazito visoka.

Njihove emocije trebaju biti zapažene i “razbacuju” se svojim osjećajima neovisno o okolnostima u kojima se nalaze. Pa tako mogu plakati na poslovnom sastanku ili se glasno smijati. Potreba za doživjeti uzbuđenje je vrlo visoka.

Ljubavne veze obično započinju brzo kao i velike poslovne projekte, uz puno entuzijazma ili zaljubljenosti što obično kratko traje.

Što ćete vidjeti na poslu

U poslovnom okruženju im često nedostaje koncentracije, samodiscipline i zainteresiranosti za posao koji rade, a to pokušavaju nadomjestiti svojim nesvjesnim glumačkim talentom i zavodljivošću. Kratkotrajno se to u radnoj sredini obično tolerira, no histrionici dugoročno teško napreduju i ne postižu dobre poslovne rezultate.

Zašto vam je teško sa šefom koji voli samo sebe?

Velike korporacije imaju i mnoštvo politike u svojim strukturama i kulturi pa histrionici mogu i vrlo uspješno “lobirati” unutar korporacije, upravo glumom i zavođenjem.

Pored njih ćete ponekad imati osjećaj da ste zapravo u kazalištu i ispred vas se  upravo odigrala jedna bitna scena samo niste sigurni u kojem ste dijelu predstave.

Kako se možete osjećati ako vam je šef histrionik?

Ako vam je nadređeni histrionik, onda se vjerojatno i sada osjećate iscrpljeno. Oni su skloni iskoristiti ljude za vlastitu korist i često vas idealiziraju i podcjenjuju istovremeno. Ukoliko se njihove fantazije o “kraljevanju” naruše možete biti izloženi ispadima bijesa, ljutnje pa i osvete ukoliko ste vi kreirali “raspad kraljevstva” ili ne podržavate sliku koju histrionik treba vidjeti o sebi samom.

Takvi vođe vole u svom timu imati podređene koji su po svojoj prirodi pasivno ovisni  o drugim ljudima, pogotovo ako im, kao histrionici – neprestano objašnjavaju koliko su dobri. Obično s histrionicima mogu dobro surađivati osobe koje su sklone idealizirati autoritete i kojima odgovara da budu vođeni. Mogli bismo reći da se ponašaju poput djeteta kojem treba fenomenalan roditelj koji će ga voditi. Obično je tu i potreba da se taj roditelj i “pobrine” za njega, a kako histrionik to u pravilu neće napraviti, tu je obično izvor problema i velike ljutnje, najčešće pasivne agresije.

A kako to zapravo izgleda…

A u životu to izgleda na sljedeći način: šefica dolazi na jutarnji sastanak u visokim štiklama (iako su svi ostali u bolničkim klompama ili šlapama) i minici skrojenoj od službene uniforme, našminkana žarkim bojama, sjeda na čelo stola i započinje opisivati svoje vikend avanture. Svi se smiju i potvrđuju joj kako je to fenomenalno. “Pa što ima na odjelu?” , zapita na kraju sastanka svoje radnike. Odmah i nastavlja: “ma vi ste fenomenalni i odani, problema ne može biti, krećemo u novu obnovu zidova, stavljamo jarke boje, da se i pacijenti bolje osjećaju…” Na kraju radnog dana dolazi uplakana jer ju je njen šef u kojeg je zaljubljena poslao van iz ureda bez objašnjenja. Kako bi se vratila u ravnotežu daje upute svima nama a…: “izvolite noćas vi koji ste u smjeni s njim u dežurstvu zvati ga svaki sat, izmislite razloge…”.

Histrionični vođe ne mogu sami sebi postaviti granice i ako im te granice netko ne postavi tada takve organizacije nemaju šanse za poslovnih uspjeh. One mogu opstati jedno vrijeme na svojoj dramatici i zavodljivosti, ali na kraju ih vlastito  blještavilo zaslijepi i ubije u poslovnom smislu.

A što ako ste podređeni histrioniku?

Ako ste u poziciji podređenog, a imate zdrave obrasce suočavanja tada zasigurno nećete dugo izdržati sa takovim šefom, pronađite zdravije radno mjesto jer ovo na kojem ste sada ionako ne može dugo opstati.

Ukoliko ovaj tren ne vidite drugo rješenje, najbolje je ostati neutralan, bez divljenja ili kritiziranja. Ne dajte se uvući u predstavu u kojoj kraljuje samo jedan glumac koji na kraju uvijek ostaje bez publike. 

Osjećate li se na poslu kao u kavezu? Evo zašto i kako si pomoći

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo