Pitanje čitatelja:

Imam 28 godina i u zadnje vrijeme me zabrinjava problem u seksualnim odnosima. Od prvih veza se dešava da je moja uzbuđenost velika i da ejakuliram prije nego što bi to djevojka očekivala. Zadnje dvije godine sam u stalnoj vezi i taj problem postaje sve veći. Bez obzira na predigru, seksualni odnos traje najduže nekoliko minuta, koji puta sasvim iznenada ejakuliram i često ne mogu zadovoljiti djevojku. Tu i tamo se desi da je odnos duži i automatski bolji za nas oboje. Da li se to može promijeniti?

Odgovor psihijatra Igora Girotta:

Preuranjena ejakulacija (eiaculatio praecox) je dosta čest fenomen i najčešći muški seksualni poremećaj kojeg imaju muškarci, a pogađa oba partnera. Može frustrirati ženu i činiti da se osjeća zakinuto, ljuto ili da misli da “on misli samo na sebe”. Na muškarca također djeluje vlastit problem tako da trenutno može izazvati nelagodu, doživljaj neuspješnosti, a kroz duže vrijeme i promijeniti stav ili sliku o sebi koju muškarac ima.

Treba odmah spomenuti da, unatoč upravo navedenom, stres uslijed prekratkog odnosa prema nekim istraživanjima više doživljavaju muškarci! Čak i muškarci bez tog poremećaja često navode da bi željeli imati mogućnost da duže vode ljubav.

Definicija

Nekad se preuranjena ejakulacija definirala kao “nemogućnost muškarca da ustraje u odnosu dovoljno dugo da oba partnera dostignu zadovoljstvo”. Ta je tvrdnja istinita za većinu muškaraca koji imaju taj poremećaj, međutim tu se teško može razgraničiti situacija gdje žena ima problem u postizanju uzbuđenja i orgazma. Danas se u skladu s istraživanjima seksualnog ponašanja uzimaju vremenska ograničenja kao kriteriji za dijagnosticiranje poremećaja. Tako se po nekim preporukama radi o vrijednostima ispod jedne minute ili prema drugima o manje od 15 sekundi minimalnog trajanja odnosa da bi se postavila dijagnoza. Zvuči malo?

Unatoč mnogim vjerovanjima, bolje reći mitovima, prosječni seksualni odnos traje do pet minuta, najmanje nekoliko a rijetko više od deset minuta. Po drugim izvorima temeljenim na velikom broju zdravih ispitanika, prosječan odnos traje od četiri do osam minuta. Ali, nije sve u vremenu! Tipična pritužba je i da ejakulacija i orgazam muškarca dolazi bez ikakvog osjećaja najave, a tako i bez mogućnosti odgode što također remeti uspostavljanje sklada između partnera.

Uzroci

Za razliku od erektilne disfunkcije, preuranjena ejakulacija je uglavnom psihološki uzrokovana. Mnogi su faktori koji utječu na taj fenomen: pretjerana uzbuđenost muškarca, prethodna duža apstinencija, visoka očekivanja od sebe, mladost… Dijagnoza se uglavnom ne postavlja kod mlađih ljudi jer je ta pojava uobičajena za mladiće koji taj nedostatak lakše i nadoknađuju partnericama radi mogućnosti više seksualnih odnosa za redom, u kojima se vrijeme do orgazma produžuje.

Liječenje

Kod slučajeva koji su manje izraziti, ovisni o situacijama, kao u našem primjeru, od velike je pomoći razgovor, njegovanje predigre i eventualne promjene koje partneri žele u seksu. Osobito je važno pokušati razmišljati i razgovarati o očekivanjima jednog i drugog partnera.

Kao slijedeći korak postoje lokalni pripravci u čijem sastavu je anestetik a namijenjen je umanjivanju osjetljivosti muškog uda i tako mogućeg produžavanja odnosa. Blaža anksiolitička sredstva također mogu pomoći ali nisu preporučljiva za stalno uzimanje i radi nuspojava kao i radi stvaranja navike i ovisnosti. U slučajevima gdje postoji stalna i značajna smetnja u odnosima od nedavno na tržištu postoji lijek koji specifično produžuje vrijeme do muškog orgazma (dapoksetin) i preporučljivo se radi njegove upotrebe obratiti liječniku.

Psihoterapijske tehnike različitih pristupa također mogu pomoći u liječenju. Seksualna terapija nudi lepezu postupaka koji produžuju vrijeme do orgazma. Partnerske tehnike općenito pomažu paru da bolje pronalaze učinkovite načine postizanja zajedničkog zadovoljstva. Analitičke tehnike tragaju za nesvjesnim uzrokom dispozicije za preuranjenu ejakulaciju.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo