Do sada još nismo pisali o jednoj vrlo važnoj stvari vezanoj za dobar čaj, a to je sam postupak pripreme čaja. Poznato nam je da dobar čaj nije dovoljno jamstvo kvalitete napitka već dobra voda i pribor kojim ga pripremamo.

Stari Kinezi su govorili da je voda majka čaja i da njezina kvaliteta može bitno utjecati na okus pravog čaja. Majstor Lu Yu (autor svetog pisma čaja) je isticao da ponajbolja voda za pripremu čaja je ona iz planinskog izvora, dok je lošija voda iz rijeke, a najlošija iz bunara. Osobno bismo se složili s majstorom da je i danas ponajbolja voda iz planinskog izvora, ali isto tako je može zamijeniti filtrirana voda iz vodovoda ili izvorska voda iz staklene ambalaže.

kPošto smo prošli element odabira vode, bitno nam je znati koju ćemo vrstu čaja konzumirati jer tada je temperatura vode faktor koji će odrediti daljnji proces pripreme dobrog čaja. U današnje vrijeme to i nije neki veliki problem jer postoje termostatska kuhala i termostati koji nam olakšavaju pripremu. Ako pripremate kvalitetan i fini zeleni čaj temperatura vode ne bi smjela biti viša od 70 stupnjeva, a samo namakanje čajnih listića bi trebalo biti između 2-3 minute, aromatizirane zelene čajeve pripremite s vodom od 95 stupnjeva, a namakanje neka traje od 3-5 minuta. Crne čajeve možemo ostaviti u vodi od 95 stupnjeva najduže 5 minuta, kao i rooibos infuzije, te voćne i biljne infuzije. Bijeli čajevi se pripremaju s vodom između 70-85 stupnjeva ovisno o veličini listića, a namakanje traje između 2-3 minute.

Napominjem da smo naveli metode pripreme isključivo za čajeve iz ponude Kuće zelenog čaja.

U slijedećoj kolumni ćemo pisati o izboru pribora za pripremu čaja i o čuvanju čaja, a do tada možemo samo napisati da: “Koliko vrsta i tipova čaja, toliko i normativa; koliko majstora čaja, toliko i načina pripravljanja.”

 

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo