U prošloj kolumni smo pisali o majci čaja – vodi, a danas ćemo se približiti kako kinezi kažu ocu čaja, a to je čajnik. Ove dvije metafore su u drevnom kineskom učenju umijeća pripravljanja čaja dali iznimnu važnost za dobru kvalitetu napitka.

Danas recimo ljudi prokuhavaju vodu u svakojakim posudama i kuhalima, ne obraćajući pažnju na te dvije vrlo bitne stavke u pripremi dobrog i kvalitetnog čaja. Pravi čajni prijatelji će uvijek posegnuti za tradicionalnijim metodama za koje prvenstveno treba imati vremena i strpljenja.

lMetodama kojima Tanja i ja pripremamo čaj mogu se također svrstati u jedne od tradicionalnijih metoda pripreme čaja. Ovisi koju vrstu čaja si pripremamo, ali jedna od metoda je da prokuhamo vodu u čajniku od vulkanske gline koja omekšava vodu te je prelijemo u stakleni čajnik gdje se već nalaze listići čaja pa ju nakon par minuta procijedimo kroz bambusovo cjedilo u porculanske šalice.

Cjedila koja se koriste bilo bi najbolje da budu od porculana i keramike, bambusovih košarica ili od pamučnog platna. Vrlo dobro su se pokazale i papirnate filter vrećice koje su također praktične i funkcionalne, a neutralnog okusa. Ako pak preferirate metalne filtere koje osobno baš i ne zagovaramo izaberite one koja neće previše stisnuti listiće.

U našoj osobnoj kolekciji postoje i čajnici od terakote, porculana i glazirane keramike, ali nekako nam je čajnik od vulkanske gline najviše prirastao srcu jer smo njega ipak dobili na dar od majstora čaja.

Ono što bismo htjeli preporučiti svim ljubiteljima čajeva je da osim materijala samog čajnika uvaže i njegovu funkcionalnost u samoj pripremi. Prvenstveno čajnici ne smiju dati okus čaju po materijalu od kojeg su izrađeni, moraju dobro čuvati toplinu napitka, moraju biti praktični za rukovanje i nikako ih ne treba prati s grubim krpama i deterdžentom.

Za kraj, onaj tko želi ispijati šalicu dobrog čaja po vlastitom ukusu morat će se malo poigrati s raznim čajevima, njihovim metodama pripreme i probati doživjeti posebne trenutke koje dobar i kvalitetan čaj može pružiti.

 

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo