Kolumnisti i blogeri

Produženje muškog spolovila – kako izgleda zahvat?

Bez obzira na socijalni i intelektualni razvoj, muškarci kao i žene dodatnu sigurnost još uvijek traže u svojoj spolnosti, odnosno u dimenzijama vlastita spolovila ili grudi.

Dio muškaraca koji se ne mogu pomiriti s duljinom i obujmom svog spolnog organa odlučuje se za kirurški zahvat. 

Prava kirurška indikacija za produženje penisa je njegova dužina u opuštenom stanju manja od 4 cm, odnosno u erekciji manja od 7 cm (tzv. mikro penis).

No razlike u veličini spolovila u populaciji nisu iste u Europi, Aziji ili Africi. Prosječna veličina penisa u erekciji kod Europljana je od 13 do 17 centimetara, kod Azijaca 8 do 10, a kod Afrikanaca 15 do 20 centimetara. Ali nije pravilo da svi Afrikanci imaju najduže penise, a Azijci najmanje.

Očekivanja u centimetrima

Produženje i podebljanje penisa spada u željenu kirurgiju, kao što je i želja za povećanjem dojki i drugi slični zahvati: ‘Dakle, “wish surgery” uključuje indikaciju koju postavlja pacijent sam. Ali naravno da se držimo određenih okvira i ne produžavamo spolovilo onome tko ima 18 centimetara. Ove zahvate iz intimne muške kirurgije radimo 20 godina i broj izvedenih zahvata premašio je tisuću. U Svijetu se ovaj zahvati izvodi puno češće nego kod nas. U zadnje vrijeme više se traži podebljanje penisa i to se najčešće radi o muškarcima između 20. i 30. godine života, ali naravno ima i starijih koji se odlučuju na zahvat. ‘U produženju se može očekivati oko 2 centimetra, a u podebljanju 4 do 5 milimetara u polumjeru, što je u promjeru 8-10 mm, a u opsegu po formuli za opseg – znaći 2x polumjer x 3,14. Produženje nema smisla ponavljati, izuzev ako prvi akt nije uspio zbog ponovnog formiranja ožiljka na mjestu suspenzornog ligamenta koji se presiječe. Da se na mjestu presjecanja ponovno ne formira fibrozni ožiljak, danas se postavlja silikonski umetka, ili također masno tkivo. Kod podebljanja sa vlastitim masnim tkivom pacijenta, obično se radi u 2 akta sa razmakom cca 3-4 mjeseca.

Anorgazmija – nesposobnost žene da doživi orgazam

Produženje penisa

Kirurški zahvat produženja penisa otkrio je u prošlom stoljeću poznati urolog Beminghaus. U doba procvata klasične kirurgije i urologije spoznao je neke mogućnosti elongacije penisa, presijecanjem suspenzornog ligamenta koji spaja stidnu kost s tijelom penisa, kojeg na tom mjestu lepezasto obuhvaća. Daljnje pronalaženje novih mogućnosti svelo se na zaključak da penis ima svoj vanjski vidljivi dio i unutarnji koji nije vidljiv. Odnos unutarnjeg i vanjskog dijela može se promijeniti u korist vanjskog, zbog promjene položaja korijena penisa i njegova kuta prema tijelu.

Prva iskustva na većem broju operacija sedamdesetih godina 20.st. imali su dječji kirurzi kod operacija izvedenih zbog prirođenih anomalija, odnosno ekstrofije mokraćnog mjehura.

U tom slučaju tijela penisa u svom unutarnjem dijelu su međusobno dosta udaljena i njihovim operativnim približavanjem dolazi do pomijeranja tijela penisa prema van, odnosno elongacije vanjskog dijela spolovila. Polovinom osamdesetih godina u Kini dr. Long Daochou započeo je s operacijama velikog broja pacijenata metodom presijecanja suspenzornog ligamenta uz kožni režanj. Novonastali prostor nakon presijecanja ligamenta popuni se okolnim tkivom ili silikonskim umetkom. Na ovaj način operaciju je nadopunio devedesetih godina dr. Hennie Roos iz Južnoafričke Republike. Dr. Roos je obavio više radova koji obrađuju novu kiruršku tehniku i možda je najzaslužniji za njenu veliku primjenu u svijetu.

Prijeoperacijski tijek

Obvezno je brijanje cijele regije, provjera laboratorijskih nalaza krvi i urina, te EKG-a.

Što sve može uzrokovati bol tijekom spolnog odnosa

Anestezija

Zahvat se obično izvodi u spinalnoj anesteziji, ali u dogovoru s anesteziologom ili zbog nekih posebnosti može se izvršiti i u lokalnoj tumescentnoj – potenciranoj, ili općoj-endotrahealnoj anesteziji.

Operacija

Nakon mjerenja i crtanja, učini se rez kože i potkožnog tkiva, pristupi se na donji rub stidne kosti, te se presiječe suspenzorni ligament. Prostor se popuni okolnim tkivom, ili silikonskim umetkom, a potkožje i koža sašiju u novom obliku Y režnja ili Z plastike. Prostor se po potrebi može i drenirati u ranom poslijeoperativnom periodu.

Poslijeoperacijski postupak

Predviđen je boravak u stacionaru do oporavka od anestezije, zavisno u kojoj anesteziji je zahvat obavljen. Konci su resorptivni i sami nestaju za desetak dana od operacije. Kontrola se obavlja za deset dana. Preporučuje se apstinencija od spolnih odnosa 4- 6 tjedana od operacije. Nakon zarastanja rane kroz koju je učinjen zahvat, preporučaju se vježbe istezanja.

Komplikacije

Može se dogoditi da dođe do propadanja Y režnja kože, stvaranja hematoma i infekta. Određeno vrijeme otok prepucija je otečen, a povlači se za cca 2 tjedna.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo