Rad u grupi kao način rješavanja straha

Predavanje, posao

Grupa ima potencijal "oživjeti" stara iskustva koja su nas bitno odredila i tako omogućiti bolji uvid u ono što se u nama zbiva.

Gospođa B. se javlja radi miješanih simptoma tjeskobe i depresije koji traju nekoliko mjeseci. Gotovo ne izlazi iz kuće, nakon godišnjeg odmora je zatražila bolovanje i kako živi sama, da nije prijatelja koji inzistiraju na liječenju vjerojatno se ne bi "pomakla" još mjesecima (primjer je fiktivan i napisan da dočara stvarne slučajeve).

Psihoterapija u analitičkoj grupi

Nakon kratkog upoznavanja postaje jasno da pojavu smetnji možemo povezati s odnosima na radnom mjestu. Pretpostavljeni ima "pik" na nju, proziva ju radi sitnica, kritizira pred drugima, a s druge strane joj zadaje više posla no drugima. Takav je odnos trajao godinama. Tek u zadnje vrijeme joj to postaje opterećenje o kojem ne prestaje misliti, pita se o svojoj vrijednosti kao stručnjaka, javlja se anksioznost skoro uz sve aktivnosti, osobito kad treba nešto obaviti van kuće, tako da uskoro postaje "vezana" za dom.

Gospođi B. je nakon rastave i odlaska uskoro odrasle djece iz kuće posao i društvo na poslu bilo važan dio života. Kolegice su primjećivale neobičan odnos šefa spram nje, ali tome nisu pridavale veći značaj jer se B. nije nikad posebno tužila na takav pristup. Dapače, tek nakon početka pozitivnih promjena, kad je B. počela razgovarati o toj temi s njima, saznaje kako su one mislile da joj se šef u stvari sviđa, da ima nešto među njima... Inače, taj "mobbing" kao da nitko nije primjećivao!

Tijekom početnog perioda se u redovitim susretima uglavnom bavimo situacijom na poslu i posljedicama dugogodišnjeg specifičnog načina kako se je B. nosila s odnosima – uglavnom prema šefu, ali i prema drugih važnijih ljudi. Zahvaljujući toj podršci kao i uz pomoć lijeka (antidepresiv) se za nekoliko mjeseci gospođa B. oporavlja, nastavlja raditi, no koristi od ranije ponuđeni prelazak na druge radne zadatke koji je udaljavaju od direktno nadređenog i od njegovog zlostavljanja. Odlazi na edukaciju. Paralelno se po preporuci odlučuje na nastavak psihoterapije u analitičkoj grupi i započinje rad na sebi.

Uloga i utjecaj grupe

U grupi se čini najstarijom, najiskusnijom i vrlo lako zauzme važno mjesto u odnosima unutar grupe tako da u mjesecima koji dolaze predstavlja uzor i izvor podrške ostalim članovima koji su u grupi i duže od nje. O sebi malo govori osim kroz primjere koje podastiru "bolje" načine nošenja s problemima. Vrijeme prolazi... Promjene se na gospođi B. vide kroz oblačenje i izgled, uskoro grupa saznaje da ima partnera nakon dužeg perioda i da planira zajednički život.

Kratko nakon te vijesti počinje pogoršanje, ponovno se javlja strah od izlaska iz kuće, koji put ta nelagoda poraste do razine panike tako da B. suzuje svoje funkcioniranje na najnužnije i uglavnom u pratnji partnera. Reakcija grupe je pojačan interes za nju ali i frustracija, pa i ljutnja zbog njezine sklonosti da ovisi o partneru. Kao da se "vratila" u nekadašnje stanje, dok ju je šef gnjavio a ona se nije znala obraniti od njega, s bitnom razlikom što ju sad "gnjave" simptomi, a partner pruža podršku. Uskoro se intenziviraju teme odnosa iz djetinjstva gdje se nižu slike u kojima je B. uglavnom bila prestrašena i teško nalazila utjehu u odnosu s majkom. Otac je bio autoritaran i "nezamjenjiv" u rješavanju problema u odnosima, inače također dosta prestrašene majke.

Paralelno se u grupi analiziraju odnosi među članovima gdje je uloga koju je B. prirodno zauzela odmah po dolasku u grupu shvaćena kao zauzimanje sigurne uloge poput one koju je pružao njen otac, dok je uloga suosjećajne B. (s tuđim i vlastitim osjećajima) bila puno teža za nju. S vremenom se u grupnom radu puno više bavi upravo pokušajem da taj osjećaj otuđenja, nerazumijevanja i odbačenosti prihvati i integrira u sebe na bezbolniji način.

U ovom primjeru ističem potencijal grupe da "oživi" stara iskustva koja su nas bitno odredila i da omogući na taj način bolji uvid u ono što se u nama zbiva. U periodu koji je prethodio grupnoj analizi su ta iskustva bila nevidljivo utkana u svim aspektima funkcioniranja gospođe B. i tek je trenutak rada s ljutnjom grupe na njenu ovisnost spram partnera otvorio teme važne za uspjeh terapije.

 Prati nas na Viber Public Chatu!