Riješite test i saznajte koliko vam odgovara muški humor - Ordinacija.hr

Koji je vaš odnos prema muškom humoru, može li vas muškarac nasmijati?

Istraživači na Kanadskom sveučilištu Bressler i Balshinea provodeći istraživanje s studentima psihologije došli su do zaključka da studenti brže percipiraju fotografije s duhovitim izrazima. Ujedno istraživanje je ukazalo da pripadnice ljepšeg spola pokazuju sklonost duhovitim frazama suprotnog spola,dok muške ispitanike osobito ne impresionira ženski oblik humora. Zasigurno se pitate zašto je tome tako?

Što muškarci – žene misle o duhovitosti suprotnog spola

Istraživanja diljem svijeta pokazuju da se žene daleko više sklone duhovitim muškarcima nego onima čije namrgođeno i ozbiljno lice često prekriva razigranost duha. Naime brojna istraživanja je pokazuju da je stari klišej u kojem muško ženske uloge igraju odlučujuću ulogu odavno zamro. Iako ankete koje su provedene u većini slučajeva potvrđuju tradicionalno viđenje odnosa među parovima u kojem žene na nesvjesnoj razini potiču muški narcizam.

Anna Oliverio Ferraris, psihologinja i psihoterapeutkinja u svojim istraživanjima došla je do zaključka da muškarci u većini situacija vole biti u središtu pozornosti. Istraživanja koje je provela potvrdila su da muškarci nerado potiču ženski humor u većini oni se radije opredjeljuju za žene koje se ističu ljupkošću,nego potrebom da provode smiješne i duhovite situacije. Humor je prema navodima psihologice Ferraris znak inteligencije i muškarci koji nisu emocionalno zreli ne žele pokraj sebe ženu koja je duhovita to ih vrlo često dovodi u stanje frustracije.

Psiholog Miller, sa sveučilišta u New Mexicu zaključio je da žene u većini slučajeve privlače muškarci koji su skloni humoru. Prema navodima istraživača većina ispitanica se izjasnila da ih privlače muškarci koji su skloni “zdravom humoru“. Muškarci skloni “zdravom humoru“ su osobe koje resi inteligencija što je za većinu ispitanica jedan od ključnih elemenata za promišljanje o potencijalnoj vezi i zajedničkom životu. Sva istraživanja iziskuju dodatne analiza, nedvojbeno je da kulturno nasljeđe, tradicija i kultura uvjetuje osobni stav prema muško ženskoj duhovitosti.

Test: Može li te muškarce nasmijati?

1. Tvoj idealni muškarac bi trebao imati smisao za humor kakav ima:

 • a) Željko Pervan
 • b) Tarik Filipović
 • c) Brad Pitt

2. Čijem ˝smislu za humor ˝ se osjećaš najbližom? (pitanje nije tko te najviše može nasmijati)

 • a) Arijana Čulina
 • b) Sharon Stone
 • c) Oprah

3. On na večeri s prijateljima priča malo oštriji vic, kojega ti ne razumiješ:

 • a) Smiješ se, ali ćeš mu odmah reći da ga nisi shvatila.
 • b) Ipak se smiješ.
 • c) Ne smiješ se, prevulgarni vicevi nikad ti se nisu sviđali.

4. Na večeri ste, Vaš partner je nepresušan izvor duhovnosti i viceva koji se ne zaustavlja:

 • a) Primjećuješ da pretjeruje u samodopadanju, ali izbjegavaš podržavati njegovu maniju da bude glavna zvijezda.
 • b) Smiješ se, ali ako pretjeruju počinješ ga zafrkavati.
 • c) Provodiš najzabavniju večer koju možeš zamisliti.

5. Kod njega ti se najviše sviđa

 • a) dvosmislenost i veselje
 • b) autoironija
 • c) sarkazam
Izračunaj svoje bodove:
 a)b)c)
1.132
2.123
3.213
4.321
5.123

 

 • 5 – 8 bodova profil 1
 • 9 – 12 bodova profil 2
 • 13 – 15 bodova profil 3

OD 5 DO 8 BODOVA

Smijeh pod svaku cijenu: Ti se uglavnom svemu grohotom smiješ, posebice ako šale zbija muškarac. U pogledu smijeha vrlo si prilagodljiva; kamo god ideš smiješ se. Nije li tvoj smijeh uvjetovan zadovoljstvom jer si mu udovoljila? Pokušaj razmisliti i stavi filter koji će ti omogućiti da se smiješ samo onome što stvarno smatraš duhovitim. Na taj će način odnos između tebe i tvog partnera dobiti na autentičnosti

OD 9 DO 12 BODOVA

Pravi smijeh: Duhovitost je jedna od prvih stvari koje primjećuješ kod muškaraca i znaš to cijeniti. Ali ne smiješ ni bilo kojoj šali, primjerice ako se ne radi o tvojoj vrsti duhovitosti, nipošto ne bi pričinila zadovoljstvo drugome. Ipak, radije se nasmiješ šali koja nije jako komična nego da se duriš. Ako se smiješ, činiš to radi svog zadovoljstva, a ne njegovog.

OD 13 DO 15 BODOVA

Teško te nasmijati: Nasmijati tebe nije nimalo lak pothvat. Imaš fini osjećaj za humor i ironiju i za tebe je duhovitost ne spojiva s vulgarnošću. Muškarac koji te pokušava nasmijati samo kako bi zadobio tvoju naklonost, već je na početku s tobom na gubitku. ne samo da to primjećuješ, već izbjegavaš udovoljiti njegovom narcizmu. Mogla bi pokušati biti prilagodljiva i potruditi se, barem ponekad, nasmijati se nekoj njegovoj šali koja možda i nije uspjela.

Smijeh kao lijek

Zapamtite ako se smijete, cijeli svijet će se smijati s vama. Pokušajte zadržati smisao za humor u životu i onda kad vam se doista čini da su stvari krenite nizbrdo, čak i u trenucima koje nazivamo teškim i neizdrživim. I ne zaboravite nitko još na samrtnoj postelji nije rekao “Da se barem nisam toliko smijao”.  Pogledajte se u zrcalo i nasmiješite se svome odrazu, prvoj bori, neurednoj kosi, šminki koja je izgubila kolorit, podarite osmijeh ljudima koje sretnete, nasmiješite se ljudima koji su vas izbezumili neka to bude osmjeh od srca topao ljudski i osjećajan.

Lijepo je da imao nešto što možemo darivati u neograničenim količinama i primati u bezbroj varijanti. Važno je da kroz njega iskazujemo svoje duboke i iskrene namjere koje možemo svesti u jednu rečenicu “Želim da si sretan/sretna da se osjećaš ugodno,da zaboraviš na trenutak na sve probleme i da ti učinim ovaj tren nezaboravnim”.

Ne pretjerujte s humorom

Smijeh je blagotvorno sredstvo za umanjivanje svakodnevne napetosti izazvane dnevnom rutinom. Nema ničeg što je tako ljekovito kao smije poslije kojeg osjetite da vas bole trbušni mišići. U partnerskom odnosu malo humora popraćenog kreativnošću, veseljem mogu pomoći u situacijama koje se na trenutak čine nesavladiv.

Duhovita opaska u kojoj nema ni truna sarkazma može pokrenuti situaciju, te vratiti dobro raspoloženje. Smijeh je kažu ljekovit potiče respiraciju ubrzava krvotok, djeluje na veliki broj psihofičkih funkcija u tijelu. Pripazite da vam šale i pošalice ne posluže poput ubojitih strelica u trenucima kad želite postići neki oblik psihološke obrane. Umjesto da uz humor potaknete komunikaciju ponekad kroz neumjesnu šalu možete podići zid i stvoriti barijere u trenutku kad vam to doista nije trebalo.

Foto: shuttertsock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo