Vrijeme je da vam predstavljamo čajeve koji su popularni dolaskom hladnijeg vremena. Jedan od tih je i rooibos čaj s okusom šljiva i cimeta.
Čaj koji se i u našem domu ispija kroz nedjeljno poslijepodne uz maminu štrudlu od šljiva. Možda i zato što mama ne štedi na šljivama koje je imala u svom eko-vrtu, a ni na cimetu koji ne da daje samo mirisnu notu maminim štrudlama već i ljekovite sastojke koji proizlaze iz njega.
Ne znamo znate li, ali šljive potječu iz Azije, međutim i u južnoj Africi se također uzgajaju pa su vjerojatno i napravili mješavinu sa rooibos čajem jer se izvrsno nadopunjuju. Komadići šljive koji se nalaze u rooibos čaju Šljiva/cimet bogate su kalcijem, cinkom i bakrom. Sadrže vitamine C, B1, B2 koji jačaju živce, te pomažu u stresnim situacijama i koncentraciji. Uz šljivu i rooibos čaj, tu je još i spomenuti cimet koji je u prošlosti bio skup kao zlato. Cimet se dobiva iz kore drveta koji pripada porodici lovora i potiče iz Šri-Lanke. Za lijek se upotrebljava samo kora cimeta koja je veliki aromatik, dezinficijens i hemostatik. Cimet jača krvožilni sustav, probavi sustav, potiče mokrenje i djeluje protiv gihta.
Kroz sve navedeno kad još dodamo i komadiće papaje, grožđe i latice ruža dobili smo pravu malu, toplu šalicu čaja koja u sebi krije velike ljekovitosti i blagodati za jedan organizam u nadolazećim jesenskim danima.
Za rooibos čaj Šljiva/cimet treba izdvojiti 20 kuna za koje dobijete paketić od 50 grama i neodoljivu mirisnu notu koja budi neke prošle proživljene dane.
Tanja & Goran