Veliki dio nas, nažalost, nije svjestan svog zdravlja sve dok nas bolest ne savlada. Ponekad premalo pažnje posvećujemo sebi samima,svojim bližnjima i ne prepoznajemo signale koje nam organizam daje svojim znakovima.
Protekli tjedan i nas je dobrano potresla bolest naše male “krafnice”(Maše) koja je završila u bolnici na odjelu pedijatrije KBC –a Rebro gdje smo se sami uvjerili koliko je život tih patuljaka krhak, osjetljiv. Prepušten je standardnoj medicini koja mora djelovati snažno,brzo ali i s nizom kontradikcija koje ju prate. Gledajući svakodnevno u bolnici izmučena lica roditelja i rodbine koji bdiju nad djecom uz krevetiće, obuzme vas neobjašnjivi osjećaji koji prožimaju duboko, duboko i ostavljaju ožiljke za cijeli život. Strepnja, strah, tuga i nekolicina pitanja koje si postavljate u tom trenutku uzimaju danak vama i vašim najbližima. Evolucija nas čini prilagodljivima na pregršt situacija koje si u normalnim uvjetima ne možemo ni zamisliti.
Naša snaga u tim trenucima  bila je  poljuljana kao jedrenjak u nemilosrdnom, nemirnom moru. Borimo se, iznenađujemo sami sebe, preispitujemo sve protekle trenutke. U takvom konfuznom stanju okrećemo se onome u što vjerujemo. Onome što će nam dati snage za bitke koje nas čekaju.
Iako vjerujemo da snaga dolazi iz nas samih, tijelo i duh treba osvježiti snagom iz napitka – napitka koji već stoljećima primjenjuju u japanskim ceremonijama poznat pod imenom matcha čaj. Do ovog trenutka, vjerujte nam, nismo ni slutili da matcha čaj u prahu ima takvu duhovnu, mentalnu i fiziološku snagu.
 Matcha je japanski fini, smrvljeni čaj u prahu. Radi
 se o zelenom čaju koji se koristi u japanskim čajnim ceremonijama, ima intezivnu
 zelenu boju, okusom je lagan i pomalo gorak. Sadrži katehin, karotin i vitamine
 A,B,C i E. Listići za preradu matcha
 čaja beru se četiri tjedna prije prave berbe pa zbog takvog procesa nastaju
 delikatesni tamno zeleni listovi. Nakon berbe listovi se pare, prigušuju, suše i
 na kraju u kamenom mlinu drobe  u fini
 prah. Zanimljivo je da za 30
 grama matcha čaja
 kameni mlin od granita treba raditi sat vremena – ovaj podatak govori o kakvom
 je finom prahu riječ.
Za razliku od normalnog zelenog čaja koji može odstajati pripremljen, matcha čaj mora uvijek biti svježe
 pripremljen. On se, naime, pakira u vakuum doze koje se nakon prvog otvaranja pohranjuju
 u hladnjak ili zamrzivač kako se svježina i dragocjeni sastojci ne bi izgubili.
Originalna matcha proizvodi se isključivo u Japanu,
 u poznatim pokrajinama Nishio i Uji (nedaleko Kyota). Otac matche je Sen no Rikyu, veliki japanski majstor čaja koji je u
 svojim pričama opisao kako se matcha
 priprema i ispija.
Matcha je visoko
 cijenjeni čaj kojemu je i cijena nešto veća. U našoj “kućici” jedna doza košta
 150 kn.
Priprema matche
 je slijedeća: 1-2 grama
 praha matche se stavi u matcha šalicu te se prelije vodom od 60
 stupnjeva. Čaj se miješa bambusovom metlicom (Cha-sen) dok se ne napravi pjena.
 Što je čvršća pjena, to je bolji čaj. Matcha
 se u Japanu i Europi koristila i kao dodatak nekim jelima, primjerice sladoledu,
 čokoladi, mliječnim napitcima i kolačima.
Japanska
 poslovica kaže “Čovjek koji u
 sebi nema čaja, nije u stanju razumjeti istinu i ljepotu.”
Tanja & Goran





