Ne želim se vratiti na posao, izreka je većine uposlenih osoba.

Pri pomisli da brojite sitno do odlaska na posao nekima je izvor besanih noći ili nekih drugih poteškoća koje su psihosomatske prirode. Zašto je tome tako, zašto se većina nas ne želi vratiti na radno mjesto svojim radnim zadacima?

Jeste li rob ili tiranin? Što vaše ponašanje govori o vama

NE – standardnom životu

Godišnji odmor razdoblje je u kojem možemo uživati u velikim i malim zadovoljstvima, bez žurbe i napetosti. Zasigurno je jedan od razloga zašto se ne želimo vratiti na posao, potisnuti strah od obaveza, rokova, groznih šefova, loših međuljudskih odnosa u kolektivu. Godišnji odmor neovisno gdje idemo, što radimo, bijeg je od standardne i uhodane životne svakodnevnice.

Neka nova vremena u kojem novac služi svemu, a život ničemu

Radno okruženje kao izvor depresije

Međuljudski odnosi izmaknuli su kontroli, rijetka su radna mjesta na kojima vladaju dobri odnosi. Možda se vraćate na posao koji vas sve manje ili uopće ne veseli, koji je izrazito stresan, malo plaćen ili vas ne nadahnjuje. Možda se vraćate problemima od kojih ste nakratko uzeli predah, a najveći je problem kad se vraćamo životnom stilu koji nam više ne odgovara.

O tome se ne govori: ovisnost o pornografskim sadržajima

Metode samopomoći

  1. Nastavite sa korisnim navikama koje ste uveli tijekom godišnjeg odmora (jutarnji doručak, neki novi oblik rekreacije…)

  2. Tjelovježba koju ste svakodnevno izvodili na godišnjem odmoru neka bude dio rutine. Vježbe pomažu u otpuštanju endorfina što može pomoći u borbi protiv depresije.

  3. Planirajte vrijeme za prilagodbu, prostoru, životnu i radnu.

  4. Pomaknite osobne perspektive, uživajte u iskustvima i sjećanjima koje imate sa godišnjeg odmora

Umjetnost raspolaganja novcem – sve manje imamo, a sve više trebamo i trošimo

Ako nezadovoljstvo opravdavate povratkom u svakodnevne obaveze, možda je došao trenutak da ozbiljno promislite, što-tko na radnom mjestu narušava kvalitetu svakodnevnog života. Ako se radi o privatnim rutinama, možda ih treba zamijeniti ili naprosto ukinuti. Povratak sa godišnjeg neka ne bude opravdanje za nešto što je puno ozbiljnije i složenije. Nakon odmora konačno imate priliku za uvidom u „životne terete“ koje više ne možete ili ne želite nositi. 

Može li nam život biti kao čarolija?

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo