Sve faze oporavka: Kako emocionalno ozdraviti nakon razvoda? - Ordinacija.hr

Shutterstock

Rastava braka ili veze nije rezultat hirovitosti ona je u većini situacija uvjetovana prevarom, nekim oblikom emocionalnog zanemarivanja, zlostavljana i neodgovornog ponašanja.

Onog trenutka kada par shvati da postojeći odnos nema nikakvog smisla jer ne vodi zajedničkom cilju onda je razdvajanje-razvod nešto što se nameće kao prirodni slijed. Rijetki su partneri koji žele spasiti narušene odnose potražiti pomoć stručnjaka i zajedničkim ulaganjem sačuvati ono što su bezuvjetno prihvatili.

Ovo rade parovi koji ne odustaju jedno od drugoga

Faze oporavka nakon razvoda

Za one koji su prolazi svojevrsnu bračnu separaciju tijekom braka razvod je uistinu puka formalnost. Za neke druge učinci razvoda mogu biti katastrofalni. Ima li nade za ozdravljenje? Psiholog Thomas Whiteman, identificira faze oporavka nakon razvoda. Kada dovršite jednu od navedenih faza budite sigurni da ste bliže oporavku.

Malo o muškoj ljubomori i zašto može biti jako opasna…

Poricanje

“Poricanje” zvuči loše, to je slično fizičkom šoku nakon nesreće. U ovoj fazi, možda će vam koristiti individualno savjetovanje koje vam može pomoći da korak po korak prihvatite i savladate bol uslijed šoka izazvanog razvodom.

Može li nam život biti kao čarolija?

Bijes

Partneri različito percipiraju razloge razdvajanja. Nevažno da li je posrijedi prevara, zanemarivanje, nebriga ili nešto sasvim drugo bijes je prirodna reakcija. Morate kontrolirati svoj bijes i usmjeriti ga prema iscjeljenju. Pokušajte svoj bijes kanalizirati u konstruktivnom smjeru. Radne obaveze u kući i izvan kuće neka vas maksimalno okupiraju. Ako vidite da nema pomaka uvijek možete potražiti pomoć stručnjaka.

O tome se ne govori: ovisnost o pornografskim sadržajima

Pregovaranje

Očajnički pokušaji da se obnovi odnos parovi različito pokušavaju realizirati. U ovoj fazi možete imati koristi od grupe za podršku. Morate znati da su mali izgledi za brze popravke.

Depresija je često rezultat ispražnjenog emocionalnog spremnika. Poremećaji spavanja, promjene u prehrambenim uzorcima, razdražljivost, iscrpljenost samo su neki od fizičkih simptoma.

U navedenoj fazi korisno je potražiti pomoć kroz razgovor s prijateljima, poneki traže pomoć i podršku kroz novog partnera kao nadomjestak gubitku kojeg intenzivno proživljavaju.

Umjetnost raspolaganja novcem – sve manje imamo, a sve više trebamo i trošimo

Prihvaćanje

Faza u kojoj osoba prihvaća da prošlost treba ostaviti u prošlosti i odlučno preuzima odgovornost za sadašnjost i budućnost. To je trenutak koji nastupa neovisno o utjecaju vanjskih čimbenika.

Jeste li rob ili tiranin? Što vaše ponašanje govori o vama

Oprost

Oslobađanje od neprijateljstva prema bivšem supružniku i uspostavljanje novih odnosa sa zdravim obrascima uz definiranje učinkovitih granice je zadnja razina koju prolaze rastavljene-razdvojene osobe. Novi odnos s bivšim partnerom u fazi oprosta je zdrav, utemeljen na sadašnjosti (bez skrivenih namjera i pokušaja da se vrati na stari prijašnji odnos ). Ovo je faza dubokog čišćenja, grupa za podršku može pomoći u situacijama ako imate osjećaj praznine bilo zbog okončanog zajedničkog života ili spoznaje da partner ne želi prihvatiti vaše isprike. Uvijek imajte na umu onu staru poslovicu: „Život bez ljubavi je pakao na zemlji“. Na vama je želite li ostati zaglavljeni u nekoj od faza ozdravljenja ili ste uistinu odlučili ozdraviti.  

Neka nova vremena u kojem novac služi svemu, a život ničemu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo