Pokret može biti terapija za duh i tijelo. Pokret je osnova života, jer život sam po sebi jest pokret, odnosno konstantna promjena.

U trenutku kada predugo zadržimo neko stanje i opiremo se promjeni dolazi do svojevrsnog grča duha i tijela. Zaustavljamo protok životne energije, a život je jednostavno nemoguće zaustaviti. I što mislite što se događa kada postoje dvije sile / namjere / smjera kojima se nešto kreće? Očigledno dolazi do određenog sukoba i disharmonije. Možete zamislite dvoje ljudi: jedan vuče kola prema naprijed, a drugi stoji i drži kola.

kNa fizičkoj razini, ako smo predugo pasivni ili se ne krećemo, u tijelu se počinje stvarati određena napetost. Ako ta napetost postoji predugo može se manifestirati kao bol, grč i na kraju odumiranje i bolest određenog dijela organizma. Kada ne bismo uopće pokretali svoje tijelo vrlo brzo bismo umrli. Ako premalo pokrećemo tijelo ubrzano umiremo jer postepeno odumiru određene funkcije organizma. Lokomotorni sustav je sustav za kretanje i to mu je osnovna funkcija. Srce pumpa krv i da bi pumpalo krv izvodi određene pokrete kontrakcije i opuštanja. Bez tih pokreta bili bismo mrtvi. Tako se i svi ostali dijelovi tijela pokreću na specifičan način i izvršavaju svoju funkciju. Neki dijelovi su pasivniji neki aktivniji ali u svima se događa pokret odnosno promjena. Kada pokrećemo fizičko tijelo dozvoljavamo da životna energija struji kroz naše tijelo, organske sustave, organe, tkiva, stanice. Tijelo se pomlađuje i oživljava.

Na psihičkoj razini, kada se događa određeni unutarnji grč, znači da je zaustavljen protok životne energije na suptilnijoj razini. Naše misli i osjećaji povezani su sa tijelom i često se manifestiraju i na fizičkoj razini. Dakle, kada smo ljuti vičemo, kada smo tužni plačemo, kada smo sretni smijemo se… itd. Događaju se određene promjene na svim organskim sustavima. Kada se dogodi da osjećamo nešto, a to negiramo ili skrivamo, zablokirali smo protok energije i napravili štetu svojem psihofizičkom zdravlju.

kOno što smo osjetili zakopali smo unutar tijela i nismo mu dopustili da se izrazi. Energija koju smo zagušili sada postoji unutar našeg sustava i umjesto da vrištimo na van, vrištimo unutra i trujemo sami sebe. Sve misli i emocije koje nisu “protekle” ostaju zakopane u našem tijelu, ali nisu nestale. Kako bi iscijelili, otpustili i pokrenuli zakopane emocije možemo pokrenuti tijelo i dah.

Pokret i disanje su nevjerojatno moćni alati za iscjeljenje fizičkih i psihičkih trauma. Ako ste ikada bili pod stresom i otišli na trčanje, aerobic, boks, plivanje, ples ili neku drugu aktivnost onda sigurno znate kakav je bio efekt na psihofizički sustav nakon te aktivnosti.

Osjećali ste se oslobođeno, možda i umorno, ali opušteno, energizirano i zadovoljno. Krv je procirkulirala, dah prostrujao, sustav je otpustio određenu količinu energije, ali upio novu energiju i cijeli sustav se regenerirao.

Pokret i dah su “alati” koji su nam svima dostupni. Na nama je izbor hoćemo li ih i kako koristiti za vlastito zdravlje i iscjeljenje.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo