Zasigurno vam je dosta natpisa o koronavirus, mjera koje se provode ili ne provode, kolektivnog straha i najava o još gorem i težem virus scenariju.

Osobno sam izgubila povjerenje u sve te informacije, ne vjerujem više brojkama i nakon straha koji me preplavio ušla sam u neku vrstu rezignacije. Zasigurno nisam jedina i sigurna sam da većina vas koji ovo čitate dijelite moje mišljenje.

Nelogično je i meni kao laiku nejasno što se ovo događa sa svijetom. Svijet je proizveo supersonične letjelice, istraživanja se provode na Marsu dok znanstvenici traže načine kako izvršiti „Desant na COVID-19“.

Zašto je ministar Vili Beroš najbolji primjer pravog uspjeha i što sam naučila o sreći u izolaciji

Tko nas kontrolira?

Fizička i socijalna distanciranost dodatno nas je udaljila jedne od drugih. Do jučer nam je opravdanje bio posao sada je to COVID-19. Prestali smo kontrolirati jedni druge, sada nas kontroliraju neki drugi sustavi vrijednosti, vjerovanja i promišljanja.

Za neke je glavni kontrolor cijelog društvenog poretka virus dok su to za druge neki moćnici ili kako ih volimo nazivati međunarodne velesile.

Većina ne zna tko se krije iza tih naziva, jesu li to pojedinci, organizacije ili sljedbenici nekog novog poretka. Kroz navedeno može se postaviti bezbroj dodatnih pitanja, možemo se slagati ili ne slagati, vjerovati ili demantirati činjenicu da je cijeli svijet ušao u eru nesigurnosti i straha. Državnici koji bi trebali predstavljati model uzajamnog poštovanja iz dana u dan postaju moćnici koji žele uspostaviti kontrolu nad drugim ljudima.

Nevjerojatno je i pomalo suludo kontrolirati pojedince koji odlaze frizeru, pedikeru ili u obližnji prodajni centar. Opravdanje za navedeno je kontrola virusa dok s jedne strane demantiraju tvrdnje da se COVID-19 zadržava na odjeći, s druge strane stručnjaci tvrde da virus može preživjeti. Nije li apsurdno da se govori kako je kolektivna panika i histerija pogubnija od najjačeg virusa jer uništava naš imunološki sustav i mentalno zdravlje, a onda nam šalju informacije da trebamo na svim uslužnim mjestima ostavljati sve svoje osobne podatke kako bi u slučaju pojave COVID-19 stručnjaci imali brzi uvid u transmisiju bolesti.

Misija: Pronaći smisao života u kriznim situacijama ili kada patnja prestaje biti patnja

Covid farma

Ako je tome tako možda bi bilo najbolje da nas čipiraju kao životinje i zadobiju kontrolu nad svakim pojedincem. Možda umjesto Orwellove knjige „Životinjska farma“ netko se dosjeti napisati knjigu pod naslovom „Covid farma“ kao sinonim za eru čipiranja ljudske vrste.

Čovjeka se može kontrolirati i oduzeti mu slobodu, ako ne milom onda silom. S prirodom je to nemoguće, tko može zaustaviti potrese, suše i poplave?

I upravo zbog svega što se događa odlučila sam da svoju profilnu sliku na jednoj od socijalnih mreža ukrasiti natpisom: Ostani normalan i misli svojom glavom. 

To želim i vama; ostanite normalni i mislite svojom glavom. U konačnici nismo ovce nego ljudska bića kojima mogu oduzeti sve osim slobode odlučivanja.

Znate li koje su vaše potrebe? Još važnije – znate li kako ih zadovoljiti?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo