Kolumnisti i blogeri: Sve za zdravlje

Vitamin C ubrzava gubitak kilograma – istina ili mit?

Već s prvim danima proljeća, za mnoge najljepšeg godišnjeg doba, stiže nam i sve ljepše vrijeme. Snježni, hladni i kišni zimski dani su iza nas, sunce malo po malo proviruje i podsjeća nas da su tmurni dani prošlost te da nam je stiglo – proljeće!

S dolaskom toplijih dana šetnje parkovima, vožnja bicikla, trčanje po šumskim stazama postaju svakodnevnica velikog broja ljudi. Za neke, to je već postala navika i dio životnog stila, dok nekima to predstavlja jedan od načina kako ukloniti višak masnih naslaga, skinuti prekomjerne kilograme i pobrinuti se da ostatak godine provedu u najboljem mogućem raspoloženju. Jedan od najčešće spominjanih vitamina, u kontekstu gripa i prehlada, proljetnog umora, podizanja imuniteta je svakako vitamin C.

No, da li taj “svemoćni” vitamin pomaže i u skidanju kilograma i topljenju masnih naslaga?

Prije svega, recimo par riječi o mastima. Masti su esteri dugolančanih masnih kiselina i alkohola glicerola. Sastavni su dio velikog dijela namirnica prisutnih u svakodnevnoj prehrani. Osim što organizmu služe za dobivanje energije, masti su gradivni element staničnih ovojnica, tkiva i mozga, bitan su izvor masnih kiselina, sudjeluju u sintezi antitijela, a osim toga omogućuju i apsorpciju tvari topljivih u mastima, posebno vitamina A, D, E i K. Nakon ugljikohidrata su drugi izvor energije te su njihove rezerve, za razliku od ugljikohidrata, neograničene. Masti su primarni energetski izvor u slučaju mirovanja i treninga laganog intenziteta.

Glavna tkiva u organizmu gdje se pohranjuju masti su masno tkivo i jetra. Glavna funkcija masnog tkiva je pohranjivanje triglicerida dok ne zatrebaju negdje drugdje u tijelu kao izvor energije.

Kako naše tijelo koristi masti kao izvor energije?

Naime, da bi se masne kiseline iskoristile kao energija, one se prvo moraju razgraditi, a zatim oksidirati. Taj proces se odvija samo u mitohondrijima. Masne kiseline se prenose u mitohondrij pomoću prijenosnika – L-karnitina. Karnitin je derivat esencijalnih aminokiselina lizina i metionina. Zadužen je za transport dugih lanaca masnih kiselina do mitohondrija, tj. iskorištavanja dugolančanih masnih kiselina kao izvora energije. Osim navedenoga, L-karnitin pomaže i jačanju imuniteta, povećanju HDL kolesterola, snižavanju razine triglicerida u krvotoku, gubitku tjelesne mase, poboljšanju radnih sposobnosti. Dva su oblika karnitina: L-karnitin – aktivni oblik i D-karnitin – slabo aktivan i toksičan, sprječava sintezu L-karnitina. Ta “desno” orijentirana molekula nije normalno prisutna u namirnicama i u organizmu, a tijelo ju ne može iskoristiti. L-karnitin se u organizmu sintetizira u jetri (90%) i bubrezima, odakle se transportira u druga tkiva. Najveće koncentracije nalaze se u tkivu koje pretvara masne kiseline u energiju, poput mišića skeleta i srčanog mišića. Kako masti nisu jedini izvor energije, energiju daju i ugljikohidrati, pri nedostatku L-karnitina možemo osjetiti potrebu za slatkišima. Bez L-karnitina naše tijelo se osjeća umorno jer mu nedostaje energije, a njegov nedostatak se registrira i kao osjećaj mučnine te mišićne slabosti. Ostali simptomi deficita L-karnitina su: slabi mišićni tonus i koordinacija, kronično povišena tjelesna temperatura, poteškoće u hranjenju, gubitak na težini.

Kako vitamin C može pomoći mršavljenju?

Odgovor na to pitanje je vrlo jednostavan. Bez vitamina C nema ni karnitina. Pored navedenih aminokiselina lizina i metionina, prisutnost L-karnitina u organizmu nužno je povezana sa sadržajem vitamina C, čiji nedostatak smanjuje sintezu karnitina, što za posljedicu ima povećanje triglicerida u krvi, fizičku slabost i druge simptome značajne za nedostatak vitamina C. Štovište jedan od najranijih simptoma nedostatka vitamina C – umor, povezuje se sa smanjenom sintezom L-karnitina. Uz to, naveli smo kako je L-karnitin neophodan za transport masnih kiselina u unutrašnjost mitohondrija gdje se odvija njihovo izgaranje. Upravo na taj način L-karnitin može pridonijeti procesu mršavljenja – gubitkom masti! Također bitno je istaknuti da on ne potiče pojačano trošenje masnog tkiva. Ako nema dovoljno L-karnitina, masti se ne iskorištavaju za stvaranje energije nego se pojačano talože u mišićima i masnom tkivu. Osim navedene povezanosti vitamina C i L-karnitina, istraživanja su pokazala da vitamin C i na druge načine potiče mršavljenje. Naime, on sudjeluje u lučenju hormona rasta, a zahvaljujući njemu tijekom našeg sna se odvija proces razgradnje masti iz masnih stanica i njeno pretvaranje u energiju. Zbog toga se ujutro osjećamo odmorni. Također, vitamin C poboljšava iskorištenje željeza koje je ključno u procesu stvaranja crvenih krvnih stanica, transport kisika do stanica, a cijeli taj proces konačno neophodan za sagorijevanje masti.

Istina ili mit?

Odgovor na pitanje iz naslova ponudila su nam brojna istraživanja koja su, čak i na molekularnoj razini, pokazala da je vitamin C zaista neizostavan mikronutrijent u procesu skidanja kilograma i otapanja masnih naslaga. Na tržištu danas postoji veliki broj različitih oblika vitamina C, od kojih bismo svakako preporučili natrijev askorbat – nekiseli oblik vitamina C koji pokazuje visoki postotak apsorpcije te je, od svih oblika vitamina C, najmanje agresivan za sluznicu želuca. Stoga, krenimo u upoznavanje istine sa odličnim natrijevim askorbatom!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo