White pearl of Fujian - bijeli čaj - Ordinacija.hr

Kada ste zadnji put bili u nekoj od naših bolnica ili poliklinika i napravili sistematski pregled? Većina vas ove godine nije bila, i vjerojatno smo u pravu. Tempo života, malo vremena za sebe, neizbježan svakodnevni stres, vanjski utjecaji kao što su loša prehrana i konzumacija toksičnih pića mogu u kratkom vremenu potaknuti viruse, bakterije ili neke maligne bolesti koje samo čekaju da organizam izgubi kompas u obrani protiv istih.

Probajte si isplanirati jedan tjedan u kojem ćete svako jutro započeti sa šalicom bijelog čaja. Da bijelog, jer on je idealan čistač našeg organizma od toksina koji su se nakupili kroz noć dok smo spavali. Zato vam u ovoj kolumni želim približiti jedan izvorni kineski čistač po imenu White pearl of Fujian.

Naime, bijeli čaj je rijetka vrsta čaja koja se bere samo par dana u jednoj dalekoj provinciji pod imenom Fujian (Kina). Bijeli čaj White pearl of Fujian je poznat kao posebna vrsta zelenog čaja. Proizvodi se od pupoljaka i najmlađih listova biljke Camellie Sinensis.

kBijeli čaj je stoga bogatiji antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, a sadrži 25 posto manje kofeina od zelenog čaja. On prosječno sadrži 15 mg kofeina, a uspoređujući ga s crnim koji ima 40 mg kofeina, pogodan je za ljude svih uzrasta.

Smatra se ne-fermentiranim čajem zbog toga što se samo 2 posto fermentira i to se događa uglavnom za vrijeme sušenja koji zbog minimalne obrade i uzimanja samo najmlađih listića zadržava više polifenola katehina (koji se nalazi u svježim listovima biljke) nego zeleni čaj. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu nema trpkosti. Gotovi napitak je blijedo zlaćane boje i osvježavajućeg okusa. Kažu da šalica bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša iscijeđenog soka od naranče.

Kinezi ga piju svakodnevno kako bi na svoj organizam djelovali preventivno. Naime u kineskoj medicini je poznat stoljećima kao eliksir mladosti, ljepote i dugovječnosti. White pearl of Fujian je čaj kojeg karakterizira mješavina finih bijelih i zelenih čajeva kao što su: Pai Mu Tan, zeleni kineski Fog tea, Lung Ching, Jasmin Jade Pearls, pupoljci ruže, komadići višnje, cvjetovi jasmina, naranče i suncokreta. Ova zanimljiva mješavina čajeva u White pearl of Fujianu podarit će vam poseban okus za samo 30 kuna u paketiću od 50 grama.

 

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo