Shutterstock

Osobe sklone depresiji često su u ulozi žrtve. Kod većine postoji nesvjesno uvjerenje da imaju pravo na život ako teško rade i zadovoljavaju potrebe drugih pri čemu njihov osjećaj blagostanja nije važan.

Depresivni mučenici i njima slični pojedinci u većini su pasivno-agresivni pojedinci i od njih, nažalost, nitko nema koristi. Osobe koje se samopredstavljaju kao žrtve-mučenici najgori su neprijatelji sami sebi.

Borite se s anksioznošću? Vjerovali ili ne, ali pomaganje drugima pomaže i vama

OČEKUJETE ZAHVALNOST, a NAGRAĐUJU VAS PRIJEKOROM

Za okolinu žrtve-mučenici su osobe koje traže pažnju, oni su gnjavatori koji se stalno tuže, traže pohvalu i dugoročno divljenje. Okolina ih doživljava kao problematične pojedince, s kojima je teško svakodnevno komunicirati.

NORMALNO ŽRTVOVANJE – ŽIVOTNI KOMPROMISI

Žrtvovati se za bližnje traži sposobne pojedince koji su kreativno usmjereni prema pozitivnim ciljevima. Oni su izvor radosti i u njima nema frustracije i mučeništva.

ODRECITE SE MUČENIŠTVA U KORIST ŽIVOTNE RADOSTI

Velik broj žena i muškaraca svakodnevno pokušavaju zadovoljiti potrebe i očekivanja članova obitelji, prijatelja i radnih kolega. Možda je trenutak da prekinete s istim. Odrecite se uloge žrtve u korist životne radosti.

Dopustite drugima da počnu briniti o svakodnevnici. Ništa ne oduzima životnu energiju kao konstantno potiskivanje bijesa, ogorčenosti i iskorištenosti.

Ako je vaš osjećaj samopoštovanja vezan uz samo jedan aspekt života koji se definira uz preuzimanje obaveza i odgovornosti na dobrom ste putu za razvoj mentalne bolesti.

PROMIJENITE SUSTAV VRIJEDNOSTI

Svatko od nas zaslužuje najbolje od života. Na žalost ljubav se ne može kupiti. Ako ste izgradili odnos s članovima obitelji ili prijateljima koji se temelji na odricanju, toleriranju i svakodnevnom davanju, s vremenom prijeti vam sagorijevanje. Kao što drugi očekuju da razumijete njihove potrebe i ispunite sve njihove želje dopustite sebi promjene dosadašnjeg stajališta.

Kako prestati živjeti u prošlosti i usredotočiti se na sadašnjost?

BUDITE OTVORENI U KOMUNIKACIJI

Učite se slobodno izražavati svoje osjećaje i misli. Zadržavanje emocija dovodi do povlačenja u sebe, potištenosti i nezadovoljstva koje može dovesti do tjelesnih simptoma. Možda će vam trebati hrabrosti da učinite promjene.

Budite spremni na negodovanje okoline, oni se imaju pravo ljutiti, a vi imate pravo razumjeti i praštati. Put od žrtve do pobijednika zahtijeva proaktivne i velikodušne pojedince koji se ne boje reći svima – vrijeme je da zavolim sebe. 

Je li vam bračni partner postao cimer? U braku bez ljubavi nema sreće

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo