Eto nam i prvog snijega u lijepoj našoj, prve ledene kiše, niskih temperatura. Sve smo bliže pravom zimskom ugođaju i idiličnoj slici toplog nam doma, u kojoj sebe vidimo kako ležimo u najdražem naslonjaču.

Pokriveni smo ugodnom dekicom, ispijamo polako topli čaj ili vruću čokoladu i s vremena na vrijeme pojačamo termostat na radijatoru ili plinskoj grijalici… Mmm, tako je lijepo biti doma, odmarati i ne raditi ništa. I tako je lako naći opravdanje za ostanak kod kuće umjesto odlaska na trening ili jogging. Pa niste Vi valjda krivi što je zima brzo došla i pokvarila netom izgrađenu volju i entuzijazam za treningom i kretanjem vani… E pa dragi moji, nećete se izvući ovaj put, jer ću Vam iznijeti nekoliko osnovnih ideja i misli kako i u toplom domu potrošiti koju kaloriju. Usput, možda i uštedite na kućnom budžetu, racionaliziranjem potrošnje energije tipa grijanja.

Aktivnost 1

peglanjePeglanje robe koju iz dana u dan prebacujete sa stolice na stol, sa stola na krevet, s kreveta u ormar. Peglanje je kvalitetna fizička aktivnost koju možete obavljati s „jačom“ ili „slabijom“ rukom. Pri tome, ne samo da ćete ojačati mišiće ruku, ramenog pojasa i kompletnog centra tijela (mišići core-a), nego ćete izbalansirati nesrazmjer funkcionalnog pokreta lijeve i desne ruke i poboljšati simetriju i međumišićnu kordinaciju svog tijela. Potrošnja – oko 130 kcal za osobu težine 60 kg, do 160 kcal za osobu težine 80 kg… usput ćete se sigurno ugrijati, osobito ako imate peglu na paru.

Aktivnost 2

Sviranje davno zaboravljene i spremljene gitare – osim što ćete uveseljavati svoje ukućane, možda se i prisjetite nekog akorda pa uspijete otpjevati omiljenu pjesmu. Izdržite li sat vremena, a imate oko 60 kg potrošit ćete i do 200 kcal (osobito ako svirate heavy metal ili latino)… Budete li dobri, možda Vas prijave na neki od reality-a, pa osim što ćete aktivirati tijelo, postoji realna šansa za zaradom nekog €…

Aktivnost 3

Sexercise – oups, nadam se da Vas na to ne moram podsjećati, no znate li da aktivan seks u trajanju od sat vremena (okay, okay, predigra, hodanje po vodu, pa aktivnija predigra uz malo masaže itd…) troši kvalitetnih 200 do 350 kcal. Opet ovisi o dosta faktora, ali troši. Usput se još poboljšava cirkulacija, uravnotežuje mentalno i emocionalno, smanjuje stres, poboljšava se kvaliteta kože… let’s go!!!

Aktivnost 4

ciscenjeSpremanje i čišćenje. Znam, reći ćete, lakše ću pokvariti idilu ležanja i otići na trening nego pospremati i čistiti, ali činjenica je da će doći i dan za tu aktivnost, pa samo da znate, budete li vrijedni sat vremena, potrošit ćete od 250 do 400 kcal… pa vi vidite.

Sve u svemu, nema izvlačenja. Gledanje televizora troši toliko malo da ga neću ni spominjati, usput jako je non-friendly….

Svakako uzmite u obzir da potrošnja kalorija ovisi od osobe do osobe i da broj kalorija koji sagorijevate vježbajući ili obavljajući neku aktivnost ovisi o vašoj težini, metabolizmu i drugim važnim faktorima.

Aktivnost u trajanju od 1 sat

65 kg

75 kg

95 kg

Premještanje ormara

531

633

776

Kalistenika, trbušnjaci, sklekovi

472

563

690

Hod po stepenicama

472

563

690

Premještanje lakšeg namještaja

413

493

604

Čišćenje, naporno

266

317

388

Ples, općenito

266

317

388

Bojanje, slikanje, rad s plastelinom

266

317

388

Igranje s djecom umjereno

236

281

345

Čišćenje kuće, općenito

207

246

302

Pakiranje i raspakiravanje kutija

207

246

302

Sviranje gitare

177

211

259

Peglanje na stojećki

130

155

178

Pišite Orlandu na:
kolumnist@ordinacija.hr

Kolumnu sponzorira:

– ekskluzivni distributerfitness opreme

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo