Život je uistinu nepredvidiv. Svatko je od nas prolazio kroz neku životnu krizu. Narušeni partnerski odnosi, konfliktne situacije na radnom mjestu, smrt bliske osobe samo su neke od mnogobrojnih životnih kriza koje susrećemo na životnom putu.

Kriza je stanje napetosti u kojoj svaki pojedinac mora odlučiti kako će riješiti novonastalu situaciju. To je stanje koje obuhvaća cijelu osobu. Svatko od nas reagira različito na životne situacije i životne krize. U situaciji da izgubite posao ili prekinete dugogodišnju vezu možete reagirati na različite načine. Možete prepustiti novonastaloj situaciji ili tražiti rješenje problema. Neki od nas ostanu “zabetonirani”, odnosno ne vide izlaz u savladavanju problema. Gubitak životne energije jedno je od obilježja kriza u kojem pojedinac ostaje zarobljen u svakodnevnom promišljanju, pitajući se zašto se to dogodilo baš meni, u čemu sam pogriješio i sl. Oplakivanje nad vlastitom sudbinom bez motivacije da se učini nešto konkretno dovodi do stanja tjeskobe i bespomoćnosti.

Kriza i strah

U kriznim situacijama strah je često prisutan. U logoterapiji strah se sagledava u kontekstu gubitka važnih životnih sadržaja. Događa se da osoba doživljava sebe kao nekompetentnu u situacijama krize. Česte su misli da se ništa ne može učiniti. Zbog prisutnog straha često se javljaju i promjene na somatskom razini.

Zašto nam trebaju životne krize?

Zasigurno se pitate koji je smisao zagovarati životne krize kad je i onako život težak i nepredvidiv. Ono što trebamo znati i u konačnici prihvatiti kao nezaobilaznu životnu činjenicu – krize su nezaobilazne.

U narodu postoji izreka  da Bog daje onoliko tereta koliko možemo nositi. Stoga, moramo prihvatiti da su životne krize dio tereta koji moramo ponijeti u nekom životnom periodu. One nisu slučajne životne nesreće. Svaka životna kriza, koliko god da je bolna i teška, svakome od nas daje priliku za promjenom.

Kroz krizu možemo uvijek nešto naučiti, ona nam daje uvid u vlastite snage i raspoložive resurse. Stoga, promišljajte o krizi kao životnom izazovu jer, kako bi Viktor Frankl rekao, iza ruševina najbolje se vide zvijezde.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo