Svi prolazimo neke životne lekcije koje nas preodgajaju čineći snažnijim i mudrijim osobama. Nekima je potrebno kratko vrijeme da savladaju ono što je drugima nesavladivo.

ISHRANA

Sve se lošije hranimo, izdvojiti za kvalitetne i zdrave namirnice postalo je umijeće i mudrost velikog broja osoba. Prehrambeni artikli se kupuju na akcijama, ponekad se i ne pitajući od kuda je stigla namirnica i koliko je uistinu zdrava. Brza priprema hrane uz što manje zadržavanja u kuhinji jedan je od imperativa modernog društva. Sve ono što su nas učile naše mame I bake polako odlazi u zastaru. Posljedice su brojne, alergijske reakcije I autoimune bolesti gotovo da u obilježje svake druge osobe.

NOVAC

Novac je važna stavka kojom u današnje vrijeme rješavamo bezbroj potreba. Novac je od pamtivijeka imao značenje I važnu ulogu, ali novcem se nikad kao danas nije kupovalo prijateljstvo, sklapale veze, razvodilo, svađalo i rekli bi u narodu “ubijalo od domišljanja kako ga privući”. Zbog materijalnih potreba koje vežemo uz novac gubimo ono što je najvažnije, sebe I ljude oko sebe.

SOCIJALNE VJEŠTINE

Socijalne vještine su oduvijek predstavljale ključ kojim je mogao otvoriti sva vrata. Danas učimo djecu da se moraju boriti za sebe i svoja prava ne birajući sredstva. Izgubili smo osnove bontona, danas raspravljamo o nasilju roditelja prema djeci, a ustručavamo se spomenuti nasilje djece prema roditeljima i starijima.

VLASTITA VRIJEDNOST

Nekoć su nas učili da neovisno u kakvim uvjetima živimo, trebamo čuvati dignitet i njegovati iskrenost i poštenje. Danas, živimo u zoni sive ekonomije u kojem se podučava da nepoštene pojedince, društvo cijeni i nagrađuje. Izgubili smo samopouzdanje jer vlastitim znanjima I dobivenim talentima ne možemo preživjeti mjesec.

RADOST ŽIVLJENJA

Učili su nas da se radujemo svakom novom danu neovisno o vremenskim prilikama ili neprilikama. Spoznaja da smo živi, da možemo skrbiti sami za sebe postaje bezvrijedna, smisao podučavanja modernog vremena krije se u riječi posjedovati i biti.

ODGOVORNOST PREMA SEBI

Učili su nas da slijedimo moral i moralne vrednote kako bi razlikovali dobro od zla. Danas, krivo tumačimo tu istu moralnost krijući se od sebe samih plasirajući drugima priče koje žele čuti.

RJEŠAVANJE PROBLEMA

Nekoć su podučavali da kad naiđemo na problem tražimo načine kako ga riješiti. Danas, nas uče da su problem nedopustivi za osobe koje imaju položaj i novac. Trudimo se da naša djeca ne osjete što znači biti u životnim problemima, kuhamo, peremo, pomažemo u dobi kada je to nedopustivo i neprimjereno.

SPOSOBNOST PRILAGODBE

“Blago onima koji se mogu prilagoditi na siromaštvo I bogatstvo. Blago onima koji mogu biti u izobilju I oskudici” – to su samo neke od izjava starijih generacija. Danas ne prihvaćamo promjene, starenje više nije prirodan proces krijemo godine tražeći sve ono što nam više ne pripada. Nismo u stanju prihvatiti da je u životu bolja samoća od osamljenost. Ne znamo što znači prihvatiti promjenu I prilagoditi se promijeni.

KAKO SI POMOĆI

Ponavljanje je majka učenja, zasigurno ste čuli za ovu izreku. Stoga nema druge, ponovite lekciju, ispravite pogrešku i životni kompas usmjerite prema novom smjeru. Ako i padnete razred nemojte očajavati jer ponekad jedna godina ne znači ništa u odnosu na cijeli životni vijek.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo