U svakodnevnoj komunikaciji govor tijela ponekad ima značenje veće od izgovorene riječi. Preplavljeni smo različitim situacijama u kojima pokušavamo sakriti tugu,srđbu,nelagodu, nastojeći ostaviti dojam mirne i staložene osobe.

Dekodirati poruku koja je neizgovorena možemo uz poznavanje nekih obilježja govora tijela.

Što je govor tijela?

Stručnjaci različito definiraju značenje govora tijela jedno je sigurno, govor tijela je prijenosnik svjesnih i nesvjesnih osjećaja, stavova i trenutačnog raspoloženja koje se manifestira kroz: izraz lica, držanje tijela, položaj tijela i pokrete u odnosu na druge osobe.

Dekodirati poruku koja nije izgovorena u konačnici znači, doznati kako se naš sugovornik trenutačno osjeća, koje značenje ima komunikacija, stvarajući uvijete boljem razumijevanju drugih i samoga sebe .

Govor tijela – urođena sposobnost ili naučeno ponašanje?

Govor tijela je zasigurno dio ljudske evolucije, kao i mnogi drugi aspekti ljudskog ponašanja koji su jednim dijelom rezultat nasljednih osobina osobe a drugim dijelom rezultat okolišnih čimbenika.

Neki od temeljnih izraza lica kao što je tuga ili radost genetski su determinirani za razliku od fizičkih gesti kao što su pokreti rukama ili nogama koji su naučeni.

Kako analizirati govor tijela?

U svakodnevnici dosta olako pristupamo analizi govora tijela sugovornika. Često donosimo krive zaključke na osnovu jednog pokazatelja. Analiza govora tijela je puno složenija. Prema profesoru Hartlandu i Tosh naše tijelo je u stanju izvesti 700.000 različitih pokreta. Koji će pokreti biti zastupljeni tijekom komunikacije ovisi o nizu faktora. Bihevioralne znanosti u novije vrijeme ulazu velike napore u istraživanju, razumijevanju i povezivanju mozga-osjećaja, misli i pokreta tijela tijekom komunikacije.

Važno je znati da je govor tijela u izravnoj vezi sa mnogobrojnim čimbenicima. Dob, spol, fizičko, mentalno stanje, okružje u kojem se sugovornici nalaze često mogu utjecati na govor tijela pojedinca. Ponekad krivo interpretiramo govor tijela sugovornika na osnovu samo jednog pokazatelja. Međutim postoje neki pokazatelji koji nam mogu pomoći u dekodiranju neizrečenih riječi. Naprimjer, osoba koja skuplja usta tijekom razgovora ukazuje na ljutnju, mlohavo rukovanje ukazuje na neodlučnost sugovornika, i sjedenje može biti skrivena poruka, iskrivljeno sjedenje upućuje da je Vaš sugovornik umoran ili možda ne zainteresiran za razgovor. Ruke sugovornika koje su prekrižene tijekom komunikacije govore da je sugovornik sumnjičav i spreman na obrambeni stav ako komunikacija krene u neželjenom smjeru. Osmijeh koji je neprirodan i pomalo usiljen ukazuje na opreznost, sumnju u dobronamjernost namjera i nesigurnost u ishod razgovora.

Pokušajte više pozornost obratiti na govor tijela Vaših sugovornika puno brže ćete doznati kako se on osjeća i što uistinu misli.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo