Kolumnisti i blogeri: Sam svoj guru

Znate li razlikovati “obične” i “prave” želje?

Svi nešto želimo u nekom trenutku. Točnije mi stalno nešto želimo, i mnogo želja se ispunjava, a da na to niti ne obraćamo pažnju.

Želimo stići na posao, skuhati ručak, kupiti nove čizme, platiti račune, okupati se, otići na kavu s prijateljima, pjevati, skakati, pričati, šutjeti, putovati, kupiti novu kuću, otići na skijanje i tako dalje i tako bliže.

Koja je zapravo razlika između “običnih” i “pravih” želja? Je li kuhanje ručka istinska želja ili samo zadatak koji si dajemo kako bi se nahranili? Je li to nešto u čemu istinski uživamo i što je za nas proces kreacije ili nešto što odrađujemo? To je naravno potpuno individualno.

kOdređeni proces može biti istinska želja ili samo ono “moram to obaviti”. Kako znati o čemu se radi? Radi li se o “želim” ili “moram”? Zapravo je vrlo jednostavno. Ako se radi o “želim” onda tu postoji radost, uzbuđenje i osjećaj povećane razine energije. Ako je “moram” onda se javlja osjećaj težine i napora i ne postoji osjećaj inspiracije.

Želje dolaze iz različitih dijelova nas. Neke želje su rezultat zadovoljavanja osnovnih potreba. Npr. svatko je zadovoljan kada ima dovoljno novaca da plati račune, ali teško da će doživjeti ekstazu i da će mu od radosti kanuti suza kad ih plati i da će željeti svaki dan stajati na šalteru i plaćati račune.

Neke “želje” su programi i obrasci ponašanja koje smo downloadali iz okoline i može se činiti da to želimo, iako to zapravo nisu naše istinske želje. Ako smo od malena slušali da su doktorice pametne i seksi te da svi muškarci padaju na bijele kute, može se desiti da zaželimo biti doktorica. Međutim, moguće je da je naša istinska želja zapravo bila, da privučemo partnera, a da medicina nije uopće izbor za nas. Ako krenemo u realizaciju želje i postanemo doktorica, vrlo je vjerojatno da ispunjenje te želje neće donijeti osjećaj potpune ispunjenosti i inspiracije.

kNeke želje dolaze iz osjećaja nesigurnosti. Npr. osjećamo da nismo dovoljno cijenjeni od drugih, pa onda želimo skupu odjeću, obuću, aute, kuće i karijeru kako bi drugima dokazali da smo mi “netko važan i uspješan” te da postoji puno razloga zbog kojih nas netko treba cijeniti. No zapravo, jedino osjećaj unutarnje sreće te iskrena ljubav prema sebi i drugima može nam dati osjećaj sigurnosti i spoznaju da smo vrijedni kakvi god da jesmo (a odjećom ili bez nje).

Neke želje dolaze iz naših povreda, neke iz frustracija, neke iz ograničenih stavova i razmišljanja itd.

Tek želje koje dolaze iz naše duše, jesu one prave želje. To su impulsi koji nam dolaze od Boga i služe kao smjernica u životu. Kada ispunjavamo te želje, tada ispunjavamo svrhu zbog koje smo ovdje.

Koliko god bilo naporno tijekom realizacije takvih želja, u nama postoji onaj žar i osjećaj da ne želimo odustati. Takve želje nam daju smisao. Kada se ispuni želja srca i duše ona donosi duboko ispunjenje i inspiraciju. To su želje koje nas čine više cjelovitima kada ih ispunimo. Osjećamo da smo spojeni s Božanskim i da naš život ima smisao i višu svrhu. Tada znamo zašto smo ovdje.

kDa bismo otkrili što je naša istinska želja moramo gledati duboko u sebe i vidjeti kakav osjećaj se budi kada mislimo o ispunjenju te želje. Živost je putokaz. Ako se zbog nečeg osjećamo umrtvljeno, ona to nije put za nas. Želimo biti živi, a ne mrtvi u duši.

I naravno, desi se ponekad da osjećate duboku privlačnost prema nečemu i krenete hrabro ispunjavati tu želju, no ona se ne ostvari ili rezultira nečime što baš niste htjeli. Znači li to, da ste “fulali”? Ne, to samo znači da ste na putu prema sebi i da učite osluškivati i najsuptilnije znakove na putu života.

S vremenom ćete naučiti prepoznavati iz kojeg dijela vas dolazi želja. Nema grešaka, samo put i život.

Zaželite nešto u Novoj 2013. i hrabro krenite u ispunjavanje te želje! Ono što garantiram jest, da ćete na putu ispunjavanja želja doći bliže svojoj istinskoj prirodi.

Iva Solarević Jeličić
www.solar-spirit.net

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo