Lov na tihog ubojicu

Lov na tihog ubojicu

Vaša težina utječe i na visinu vašeg tlaka! Besplatno ga pravilno izmjerite i izračunajte indeks tjelesne mase

Svake godine, 4. ožujka, obilježavamo Svjetski dan debljine.

Na taj dan se prisjećamo svih onih koji su umrli od bolesti (dijabetes, kronična bubrežna bolest, ishemijska bolest srca, hipertenzivna bolest) kod kojih je debljina bila među glavnim uzrocima. 

Danas znamo da je i debljina bolest, ali ona koja se može spriječiti i liječiti.

Iz tog razloga prva misija Lova na Tihog ubojicu je boriti se protiv debljine početkom ovoga mjeseca kao jednog od najopasnijih demona hipertenzije, ali i ostalih bolesti.

Hrvatska liga za hipertenziju i partneri će u sklopu obilježavanja Svjetskoga dana debljine organizirati javnozdravstvene akcije diljem Hrvatske. 

Svjetski slogan ovogodišnje akcije je Svi se moramo uključiti, a simboličnom polusatnom šetnjom koja će krenuti u 5 do 12 želimo poručiti kako je zadnji čas da se svi pokrenemo, kao pojedinci i kao nacija jer već danas više od polovice naših sugrađana ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu (pretilost). 

Kako, kada i gdje se možete priključiti ovoj akciji?

Pridružite se aktivnostima partnera Hrvatske lige za hipertenziju jer “Svi se trebamo uključiti”. Svi trebamo postati Lovci na Tihog ubojicu.

4. ožujka na sam Dan debljine

Na Promenadi u Osijeku u 11:55 okupljanje je kod mosta Mladosti i šeće se do mosta Franje Tuđmana

U ljekarnama Zagrebačke županije će vam pravilno izmjeriti krvni tlak, tjelesnu težinu i izračunati indeks tjelesne mase. Uz savjet ljekarnika, dobiti ćete i Priručnik o debljini i na poklon jabuku 

Popis ljekarni Zagrebačke županije pronađite na njihovim stranicama.

Na Medicinskom fakultetu u Rijeci moći će se izmjeriti indeks tjelesne mase i dobiti priručnik o prevenciji i liječenju debljine.

U Zagrebu, u predvorju Zelene zgrade na Rebru možete dobiti savjete o zdravim prehrambenim navikama na danima otvorenih vrata.

Događanja u subotu – 5.ožujka 

U Zagrebu na ulasku u park Maksimir okupljanje počinje u 11 sati ispred male pozornice, ponesite štapove za hodanje, društvo i dobru volju.

Okupljanje će biti i u Rijeci na Molo Longo (riječkom lukobranu), a u Solinu će Udruga Zdravi dan, aktivni partner Hrvatske lige za hipertenziju ispred pošte od 9:30 održavati javnozdravstvenu akciju mjerenja krvnoga tlaka, šećera i indeksa tjelesne mase uz savjete nutricionista i nagradne igre za djecu. U parku na Širini u 11:30 sati počinje zajedničko vježbanje uz kineziologe i fizioterapeute.

Uključeni su i liječnici obiteljske medicine

U ordinacijama, čekaonama, ali i u zajednici, u suradnji sa svojim medicinskim sestrama i patronažnim sestrama: oportunistički probir debljine (svima koji dođu u ordinaciju neovisno o razlogu dolaska), edukaciju, savjetovanje o zdravoj prehrani i važnosti svakodnevne tjelesne aktivnosti i dijeljenje brošura.

Marija Bačić (Blato), Ana Bedeniković (Zagreb), Bekić Sanja (Višnjevac), Karmela Bonassin (Žminj), Mia Boljat (Solin), Rudika Gmajnić (Osijek), Jadranka Komadina Grčić (Viškovo), Ksenija Kranjčević (Zagreb), Alma Majcan (Rude), Jasna Vučak (Sukošan) i Valerija Bralić Lang (Zagreb).

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo