Lov na tihog ubojicu

Lov na tihog ubojicu

Svjetski dan bubrega 2023. – Budimo spremni na neočekivano, podržimo ranjive

Shutterstock

U svijetu se tradicionalno svake godine drugi četvrtak u ožujku posvećuje danu bubrega.

To je prilika da se podsjeti na važnost kronične bubrežne bolesti i istakne briga za bubrežne bolesnike.

Ovogodišnji Dan bubrega se obilježava pod nazivom „Zdravlje bubrega za sve. Budimo spremni na neočekivano, podržimo ranjive“. Težište je na podršci bubrežnim bolesnicima tijekom prirodnih katastrofa i pri traumama.

U Republici Hrvatskoj smo nedavno imali nekoliko neočekivanih katastrofalnih zbivanja: poplava u istočnoj Hrvatskoj u svibnju 2014., potresi u Zagrebu i na Baniji 2020. godine, a još osjećamo posljedice pandemije COVID-19. Katastrofe su svugdje oko nas. Turska i Sirija još zbrajaju žrtve katastrofalnog potresa. Na žalost čini se da aktivna tektonska zbivanja prijete novim nesrećama.

Potresi mogu na dva načina dovesti do oštećenja bubrežne funkcije povećavajući broj bolesnika kojima je potrebno nadomještanje bubrežne funkcije: one s ozljedama “nagnječenja” bubrega i akutnim oštećenjem bubrežne funkcije i one bolesnike kojima je potrebno nastaviti kroničnu terapiju nadomještanja bubrežne funkcije, ali sada u promijenjenim i zahtjevnijim okolnostima.

U području koje je pogođeno potresom do urušavanja i oštećenja zgrada i infrastrukture što rezultira gubitkom opskrbe strujom i vodom što je ključno za odvijanje kronične hemodijalize jer postrojenja za reverznu osmozu i opskrbu vode jedinica za hemodijalizu ispadaju iz funkcije. Također, bolesnicima može biti onemogućen transport do centara za dijalizu. Nadalje, bolesnici mogu biti evakuirani u dijelove države udaljene od centara gdje se obično dijaliziraju, a pojedini centri mogu biti toliko oštećeni da postupci dijalize nisu u njima mogući zbog čega je tada potrebno bolesnike razmjestiti i zbrinuti u drugim centrima.

Peritonejska dijaliza je metoda nadomještanja bubrežne funkcije koja se u takvim okolnostima kada nisu dostupni uređaji za hemodijalizu može koristiti za akutno nadomještanje bubrežne funkcije.

Bolesniku se može postaviti kateter za dijalizu i može se odmah započeti liječenje malim volumenima otopina. Bolesnici koji se liječe u kroničnom programu peritonejskom dijalizom ovu metodu provode samostalno ili uz asistenciju članova obitelji kod kuće, obično imaju dvotjedne zalihe otopina uz sebe i svoju terapiju mogu nesmetano nastaviti bez obzira na posljedica na infrastrukturu, nije ih potrebno izmještati ili evakuirati zbog oštećenog centra za hemodijalizu. Smanjenjem broja izmjena sa 4 na 3 dnevno uz adekvatnu restrikciju volumnog unosa mogu se produljiti zalihe dijaliznih otopina bez ugrožavanja zdravlja bolesnika.

U tijeku je izrada edukativnih materijala za bubrežne bolesnike s uputama za postupanje tijekom katastrofa, ali i niz edukativnih akcija kojima je cilj osvješćivanje problema kronične bubrežne bolesti u općoj populalciji, ali među liječnicima obiteljske medicine i svima koji skrbe za bubrežne bolesnike. Hrvatsko društvo za bubreg Hrvatskoga liječničkog zbora i Hrvatska liga za hipertenziju tijekom čitavog ožujka, ali i tijekom cijele godine rade na širokoj edukaciji i osvješćivanju različitih problema povezanih s prevencijom i liječenjem kronične bubrežne bolesti.

Autori: Nikolina Bašić Jukić i Bojan Jelaković

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo